Elektroauto namiesto benzínu a nafty?

TA3
2.8.2022 13:02

Elektrické autá sú, aj v súvislosti s nárastom cien nafty a benzínu, jednou z diskutovaných alternatív. Zvyšuje sa ich podiel, pribúdajú nabíjacie miesta, niektoré mestá motivujú ku kúpe elektroauta zvýhodnenými parkovacími tarifami, či dokonca parkovaním zadarmo. Zhruba pätina populácie na Slovensku už má priamu skúsenosť s jazdou v elektromobile a v Európskej únii tvoria tieto autá zhruba desatinu zo všetkých registrovaných vozidiel. Ako sa vyvíja náš postoj k elektrickým automobilom? Sme náchylní uvažovať o ich kúpe a ak áno, aké máme dôvody? O téme sme hovorili s riaditeľom agentúry IPSOS Jakubom Hankovským.

Temá elektromobility sa rieši aj v politických kruhoch. Ovplyvňuje to spotrebiteľov a ich chuť kúpiť si elektrické vozidlo, alebo aspoň uvažovať nad kúpou. "Je to téma politicko-odborná, ktorá zahŕňa troch základných aktérov. Na jednej strane je za tým verejná politika, na strane druhej tu máme samotných výrobcov. Tretia strana sú spotrebitelia, ktorí rozhodujú o tom, či elektromobilita bude mať úspech alebo nie. Je to veľmi komplexná téma. Zahŕňa to aj aspekt udržateľnej, obnoviteľnej energie a samozrejme je to téma, ktorá sa bude vyvíjať a s ňou aj tie ostatné aspekty, ktoré na ňu majú vplyv," uviedol Hankovský.

Mnoho ľudí môže odradiť cena elektrického auta. Kedysi sme za maličké, nepraktické, elektrické vozidlo zaplatili raz toľko, ako za plnohodnotné, klasické vozidlo. Kam sa pohli cena a inovácie? "Určite sa toto všetko pohlo k lepšiemu. Na jednej strane, keď vidíme aj tie štatistiky predaja, tak keby sme tu hovorili o číslach z roku 2018-19, tak dnes sme úplne inde. Uvediem príklad, v roku 2018 sa odhaduje, že na celom svete jazdilo okolo 5 miliónov elektrických áut. V roku 2021 sa predalo približne 6 až 7 miliónov nových elektromobilov. Každým rokom sa mení aj infraštruktúra a produkt. Aj cena sa mení. Je to samozrejme investícia do budúcnosti a trend, ktorý začína a bude pokračovať," dodal riaditeľ agentúry IPSOS Jakub Hankovský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok