Autodopravcovia vyšli opäť do ulíc a zablokovali dokonca aj hraničné priechody. O čo ide v aktuálnom štrajku?

TA3
21.2.2022 09:12

Autodopravcovia vyšli opäť do ulíc a na hraničné priechody, aby upozornili na problémy, ktoré im komplikujú podnikanie a život. Koncom minulého týždňa sa však rozhodli, že budú do stredy čakať na pozvanie k rokovaciemu stolu. Ak sa tak nestane, začnú blokovať "natvrdo" viaceré hraničné priechody, upozornil Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska. Minister dopravy Andrej Doležal je ochotný zúčastniť sa na rokovaní, podmienkou je však účasť Združenia cestných autodopravcov SR Česmad Slovakia. O téme sme sa rozprávali so zástupcami oboch združení.

Situácia v doprave je podľa Skalu mimoriadne vážna. Predsedníctvo Únie autodopravcov Slovenska sa preto rozhodlo, že spustí výrazný štrajk. Dôvodom je zvyšovanie cien pohonných látok. Ďalší problém podľa neho vzniká v mýte, za ktoré protestovali v rokoch 2010 a 2020. „Podstatná vec v mýte, nás trápi jedna, že my platíme za jeden kilometer 0,19 centov s tým, že peniaze sa nevracajú späť do infraštruktúry, ale ročne sa ukradne zhruba 140 miliónov eur, čo je za dvanásť rokov dnes jedna miliarda,“ uviedol Skala. Treba si podľa neho uvedomiť, že táto jedna miliarda putuje do cyperských firiem. „Troška nás to trápi, lebo my chceme chodiť po dobrých cestách, nie po rozbitých cestách a peniaze nám idú vlastne na cyperské spoločnosti,“ doplnil.

Podľa prezidenta Česmadu Pavla Piešťanského treba za štrajkami hľadať niečo iné, vzhľadom na to, že tie prebiehali najmä vo volebných rokoch. Pokračoval, že majú v príprave nový mýtny systém, ktorý podľa neho vyzerá, že v správe štátu bude za desatinu nákladov, ako boli doteraz.

Skala kritizoval, že Únia autodopravcov Slovenska nebola prizvaná k otváraniu obálok k novému mýtnemu systému. „V piatok mi bolo povedané, že my nemôžeme byť prizvaní, lebo sme nejakým spôsobom zopnutý s Kapšom, čo nás troška zamrzelo a máme zasa istú nedôveru voči ministerstvu dopravy a voči Národnej diaľničnej spoločnosti.“ 

Na otváranie obálok boli zároveň neskôr prizvaní, ale Skala to odmietol, pretože sa to podľa neho nedalo stihnúť. „Mali nás prizvať aspoň päť či desať dní predtým a máme zase nemilú potuchu, že sa tam zase dejú nekalé veci,“ kritizoval. Skala skonštatoval, že sám bude zvedavý, koho nakoniec vyberú vo výberovom konaní, keďže nový mýtny systém mala vyhrať bývalá firma Skytoll.

Andrej Doležal vyzval autodopravcov k tomu, aby zasadli za rokovací stôl. Prezident Česmadu povedal, že sa rokovania zúčastní a chcú sa s ním baviť najmä o znižovaní cestných daní a taktiež je ich prioritou znižovanie cien paliva. Nevie však, či sa rokovania zúčastní aj Únia autodopravcov Slovenska. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok