Najviac detí chodí do ambulancie s covidom. Ako sa majú rodičia zachovať, ak je dieťa pozitívne?

TA3
7.2.2022 09:15

Hovorí sa, že deti majú väčšinou miernejší priebeh ochorenia, dokonca môžu byť aj bezpríznakové. V Raňajkách sme sa pozreli na to, s čím do ambulancií aktuálne prichádzajú najčastejšie, ale aj o tom, či je karanténa z pohľadu lekárky dostačujúca. O téme sme sa porozprávali s pediatričkou Elenou Prokopovou.

Čo privádza najčastejšie deti do ambulancií? "Na chorobnosti detí sa nezmenilo prakticky vôbec nič," skonštatovala lekárka. Zdôraznila, že najviac detí prichádza s covidom, ale dosť je aj detí, ktoré trápi zvracanie, hnačky, angíny či ovčie kiahne. Rozdiel je v tom, že pediatri rodičov žiadajú, aby o akomkoľvek probléme svojich detí informovali lekárov najskôr dištančnou formou, telefónom alebo textovými správami.

Detskí pacienti s covidom podľa Prokopovej prevažne majú príznaky nákazy. "Skutočne je zanedbateľné percento detí, ktoré by boli bezpríznakové," vyjadrila sa. Záleží však aj od veku dieťaťa a od toho, či je očkované. "Deti majú väčšinou jeden, dva dni teplotu, hlavne malým deťom vybehne prudko, ráno im nič nie je a večer majú odrazu 40 stupňov. Majú bolesti hlavy, staršie deti sa sťažujú na bolesti tela a kostí. Vo väčšine prípadov majú upchatý nos," priblížila. Omikron je typický bolesťami hrdla, čo je oproti delte a alfe novinkou.

V predchádzajúcich vlnách pandémie podľa Prokopovej biela medicína, ak ide o deti, neutrpela. "Takých chronických ochorení u detí, ktoré by potrebovali akútny zásah, je menej," povedala lekárka s tým, že sa operovalo normálne a žiadne zákroky pozastavené neboli. "Ani v jednej vlne, dokonca ani teraz, sme nezastavili ani preventívne prehliadky, ani očkovania," vysvetlila.

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok