Na kyslíku mali aj detských pacientov. Ako zvláda pandémiu zvolenská nemocnica?

TA3
2.2.2022 12:23

S covidom končia v nemocnici aj detskí pacienti. U mnohých zistia pozitivitu náhodne, niektorí však majú aj ťažší priebeh a potrebujú kyslík. Ako zvláda pandémiu nemocnica vo Zvolene? Aktuálnu situáciu zhodnotila primárka pediatrie Zuzana Krčíková.

Poľsko
TASR/AP

Pozitivitu u niektorých zistili náhodne

Zvolenská nemocnica je už takmer dva roky v prvej línii boja s koronavírusom. Ako hodnotí situáciu primárka Pediatrického oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen Zuzana Krčíková? "Oproti roku 2020 bolo hospitalizovaných detí, ktoré boli pozitívne testované na ochorenie Covid-19, viac. Celkovo našou ambulanciou a oddelením prešlo do 30 detí s ochorením Covid-19. Ale ak porovnávame počet hospitalizácií detí oproti dospelým, je ich samozrejme nepomerne menej," uviedla v tlačovej správe, ktorú zaslala manažérka komunikácie a PR Nemocnice AGEL Zvolen Ivana Popluhárová. Podľa lekárky to súvisí s priebehom ochorenia.

U detí totiž prebieha covid často asymptomaticky, alebo len s miernymi príznakmi ako sú bolesti hlavy, svalov, kĺbov, pár dní trvajúca zvýšená teplota, horúčka, nádcha, kašeľ, poprípade hnačky, zvracanie. "Tieto stavy zväčša nevyžadujú akútnu hospitalizáciu," dodala pediatrička.

S akými pacientmi mali v nemocnici skúsenosť? Pozitivitu u mnohých detí zistili náhodne. "Pacienti prišli pôvodne s inými príznakmi. Niektorí boli doma pozitívne testovaní a na oddelenie boli odoslaní obvodným lekárom pre dlhšie trvajúce teploty, dehydratáciu, či netolerovanie stravy, tekutín a liečby," uviedla Krčíková. Mali však aj pacientov s ťažším priebehom, s veľkým postihnutím pľúc a potrebou kyslíkovej liečby.

Hospitalizovaní boli aj novorodenci

Na hospitalizáciu boli do zvolenskej nemocnice prijatí aj pacienti v novorodeneckom veku, diabetici, astmatici alebo obézni. "Úplne typické spoločné znaky detskí pacienti nemali, možno, ak sa hlbšie zamyslíme, mohli to byť pacienti s oslabenou, respektíve pozmenenou imunitnou odpoveďou," uviedla Krčíková.

Čo by odporučila rodičom a ich deťom, aby sa vyvarovali nákaze? "Odporučila by som to, čo sa tu už dva roky opakuje, čo už aj samotné deti v škôlkach dobre ovládajú a je to základom boja s pandémiou. A to je používať adekvátne prekrytie dýchacích ciest, dodržiavať rozostupy, dezinfekciu rúk. A vyhýbať sa masovým akciám a zvážiť očkovanie, ak to zdravotný stav a vek pacienta dovoľuje," vysvetlila odborníčka.

V nemocnici sa už stretli aj s variantom omikron. "Mali sme a aj aktuálne máme pacientov s mutáciou omikron. Zatiaľ to boli skôr deti dojčeneckého veku s febriltami ťažko reagujúcim na antipyretiká, odmietajcúcimi perorálnu hydratáciu, jeden pacient mal laryngitídu. Prechodne sa u niektorých objavila hnačka. Základom liečby u týchto detí bola adekvátna hydratácia, antiypretiká a vitamínová terapia," dodala pediatrička zvolenskej nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok