Kultúra je na okraji záujmu politikov, bez ohľadu na vládu. Pandémia to len obnažila, tvrdí Čurný

TA3
14.1.2022 09:29

Zavreté divadlá, opustené koncertné sály, zrušené festivaly či športové zápasy. Pandémia v uplynulom roku skrížila umelcom a športovcom mnohé plány. Ako sa s týmito obmedzeniami vyrovnávali? Čo by mohlo byť riešením, aby sa situácia zlepšila? Sú opatrenia uvolnené dostačujúco? Na tieto otázky nám odpovedal hudobný publicista a PR konzultant Juraj Čurný.

Nie je novinkou, že kultúra je na okraji záujmu. "Kultúra a šport pre akúkoľvek politickú garnitúru slúži najmä na pozitívne PR, ale keď ide o to, že treba tieto sektory podporiť, tak obvykle má niečo iné podstatné väčšiu prednosť," vyjadril sa Čurný. "Covidová kríza to len obnažila," zdôraznil.

Počas koronakrízy sa ešte viac umocnil pocit politikov, bez ohľadu na to, kto je pri moci, že šport a kultúra sú to nadstavbové sektory, voľnočasové aktivity, a tak sa k nim aj pristupuje, myslí si Čurný. "To znamená, že prichádzajú na rad, čo sa týka reštrikcií, ako prvé a čo sa týka návratu a ekonomickej kompenzácie ako posledné. Tu sa bohužiaľ nič nezmenilo za x rokov," zhrnul.

"Problém je v tom, že kultúra nemá svojho dostatočne silného reprezentanta, práve v neľahkých vyjednávaniach s ostatnými sektormi. To znamená, že ak sa politickí reprezentanti kultúry nechali odbiť s tým, že niečo sa jednoducho nedá, pochopiteľne to dopadlo tak, ako to doteraz dopadá," vysvetlil Čurný. Poukázal na to, že keď sa ozvala iniciatíva Otvorme kultúru, od ministerky kultúry sme sa najskôr dozvedeli, že problém vôbec nie je v jej rukách. Následne prišlo otvorenie, avšak len pre 50 divákov.

Problémy sú aj v oblasti pozícií, ktoré sa priamo netýkajú umelcov, ale personálu, ktorý zabezpečuje v kultúre dôležitú, aj keď možno nenápadnejšiu prácu. Pri návrate do normálu tak môže byť problém aj s osvetľovačmi, zvukármi a ďalšími pracovníkmi. Mnohí z nich odišli do iných sektorov, kde majú podstatne väčšie sociálne istoty. "Kým sa zaučia noví, nejaký čas to potrvá," skonštatoval Čurný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok