Koľko stojí kultúra? Financovanie v divadle je kritická vec, tento rok vraj pôsobí optimistickejšie

TA3
14.1.2022 07:00

Je dobrou správou, že sa kultúra konečne otvára. Až na detaily. Hrať s plným nasadením predstavenie pre hŕstku ľudí je pre umelcov demotivujúce. O tom, koľko stojí kultúra, sme hovorili s finančným riaditeľom Slovenského národného divadla Matejom Bošňákom.

Koľko stojí kultúra? Financovanie v divadle kritická vec, tento rok vraj pôsobí optimistickejšie
TASR/Jaroslav Novák

Polovičná kapacita

Nová vyhláška umožní naplniť miesta pre divákov do polovičnej kapacity. Pre finančného riaditeľa  Slovenského národného divadla je to dôvod na optimizmus. Doteraz mohli do sály s 800 miestami pustiť len 50 divákov.

Ubrala pandémia divadlu peniaze? Slovenské národné divadlo je z veľkej časti financované zo štátneho rozpočtu. Divadlo si však zarába aj predajom vstupeniek a prenájmom sál. Hrať s polovičnou kapacitou podľa Bošňáka dáva zmysel. V hľadisku to vyzerá lepšie a herci chcú hrať, "divadlo by malo byť živé", vyjadril sa. 

Napriek tomu je financovanie v divadle kritická vec, ako skonštatoval Bošňák. "S Ministerstvom kultúry SR sa uzatvára kontrakt, ktorý špecifikuje, aké bude financovanie, a čo za to financovanie vieme urobiť. Minulý rok bolo financovanie nastavené na úrovni 16,7 milióna. Môže sa to zdať veľa, ale máme 839 zamestancov," vysvetlil finančný riaditeľ.

Problém so zamestnancami

Počas pandémie je pre divadlo hrozbou, že si jeho zamestnanci nájdu prácu inde. "Naši zamestnanci, obzvlášť umeleckí, boli na takzvaných pandemických prekážkach. Dostávali 80 percent hrubej mzdy. Nie je to úplne jednoduché, lebo priemerná mzda v Slovenskom národnom divadle je síce nad priemernou mzdou v slovenskom národnom hospodárstve, ale sme v Bratislave a sme pod priemerom Bratislavského kraja," priblížil Bošňák. Pri 80 percentách z platu tak mnohí zamestnanci podľa neho čelili existenčným problémom.

Divadlu sa však podarilo ukončiť rok bez prenášania záväzkov či nevyplatených miezd. "Tento rok vyzerá ešte optimistickejšie," zdôraznil finančný riaditeľ s tým, že situácia je nádejnejšia a všetko nasvedčuje tomu, že divadlo bude, ak ide o financie, fungovať v priateľnom móde.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok