Kde udrie omikron najskôr? Bošňák vymenoval najrizikovejšie okresy. Má aj dobré správy

TA3
13.1.2022 08:35

Už niekoľko týždňov sa u nás hovorí o novom variante koronavírusu, ktorý bol v novembri objavený v Juhoafrickej republike. Máme ho už aj na Slovensku, informácií je však stále málo. Ako sa omikron prejavuje v číslach a akou je hrozbou? Aj o tom sme hovorili s dátovým analytikom Ivanom Bošňákom z iniciatívy Dáta bez pátosu.

Situácia v Rakúsku a Česku

Omikron prichádza rýchlo a rýchlo sa šíri. To, čo sa deje v Rakúsku a Česku, sa veľmi pravdepodobne deje aj na Slovensku, priblížil Bošňák. Prípady nákazy už podľa neho v niektorých okresoch rastú a "asi to nebude delta"

Omikron podľa zverejnených údajov už prevláda v Rakúsku a Česku, kým v Poľsku a Maďarsku sú čísla výrazne nižšie, čo však podľa analytika súvisí aj s menším počtom vykonaných testov. Aj z týchto dôvodov sú pre nás relevantnejší západní susedia, s ktorými máme aj "silný pohraničný styk", zdôraznil Bošňák. 

Metropoly a prihraničné okresy

Omikron má preto vyššiu šancu najskôr v okresoch v okolí hraníc, kde je zvýšená mobilita. "Zase budeme hovoriť o tých istých okresoch, Stará Ľubovňa, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Bardejov, ale aj región Oravy. Tí to vždy vyfasujú ako prví," skonštatoval Bošňák. Práve v týchto okresoch sú ľudia odkázaní na to, že chodia pracovať do zahraničia.

"Omikron sa na rozdiel od predchádzajúcich vĺn sa u nás vyskytne aj v metropolitných častiach krajiny, jednoducho, vo veľkých mestách. Bratisava nebude výnimkou," upozornil analytik. Doplnil, že v Bratislave testujeme veľmi veľa aj preto, lebo pre ľudí je testovanie dostupnejšie v hlavnom meste, než napríklad v Stropkove, kde ani nie je nemocnica. Bratislava bude mať podľa Bošňáka veľké čísla hneď na začiatku vlny.

Dôležitý je aj faktor preočkovania a premorenosti. Keď omikron zasiahne oblasť, ktorá je pokrytá vakcínou a kde mnoho ľudí prekonalo nákazu, pošle do nemocníc menej ľudí. "A keď ich tam pošle, tak na krátko. A keď ich tam pošle na dlhšie, tak nekončia v takej miere na ventilátoroch," povedal Bošňák s tým, že pre zdravotný systém ide o veľmi dôležité faktory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok