Ľudí zasiahla kauza napadnutého dievčaťa. Násilie je podľa psychologičky prítomnejšie, než si myslíme

TA3
11.1.2022 08:14

Jedna z prvých informácií v novom roku hovorila o napadnutom 11-ročnom dievčati z Miloslavova. Priebeh celej udalosti momentálne nie je známy a ďalšie informácie polícia vzhľadom na vyšetrovanie neposkytuje. Medzitým sa objavili viaceré verzie celého incidentu, ktorý si navyše nakrúcali na telefón. Na zverejnenom videu by mali byť 14, 15 a 16-ročné deti. V štúdiu sme sa rozprávali s Michaelou Artemiou, školskou psychologičkou.

"Násilie ako také býva v takej frekvencii a s takou intenzitou v správaní prítomné naozaj často. Možno viac, ako by sme si mysleli a ako by sa nám zdalo," vysvetlila Artemia. Príčin je podľa psychologičky niekoľko. Buď dieťa samé zažíva hrubé zaobchádzanie a trpí vlastnými problémami, alebo je agresivita dôsledkom nudy či snahy zaujať. Pre útočníka je lákavý aj pocit moci.

Psychike detí neprospieva ani pandémia a s ňou spojená izolácia a sociálny dištanc. "Dlhotrvajúce obmedzenia naozaj neumožňujú mladým ľuďom a deťom formovať sa v sociálnych interakciách. Nielen vo vzťahovej rovine, ale aj pri začlenení sa do skupín a pri budovaní vlastných rolí v sociálnych skupinách," ozrejmila Artemia. Deti majú následne problém vnímať a odhadnúť reakcie okolia.

Napriek tomu, že mnoho rodičov sa usiluje kontrolovať svoje deti a určovať, ako trávia čas na internete a pri televízii, vplyv kamarátov a cudzích dospelých im môže priniesť vplyvy mimo rodičovskej kontroly. Podľa psychologičky by aj preto mali rodičia viac komunikovať s deťmi, sledovať, ako sa majú a zaujímať sa, s kým a čo robia mimo rodičovský dom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok