Pri predsavzatiach netreba mať veľké oči. Reálne a menšie sú lepšie, tvrdí etnologička

TA3
3.1.2022 08:10

So začiatkom roka sa spájajú aj novoročné predsavzatia. Aký je ich pravý význam a ako sa nám ich darí dodržiavať? O téme viac povedala etnologička Katarína Nádaská

História novoročných predsavzatí je podľa etnologičky veľmi stará. "Vieme, že v antickom svete si ľudia dávali predsavzatia, ktoré boli skôr spojené s verejnými vecami, napríklad to bolo predsavzatie prísľubu vernosti panovníkovi alebo božstvám," spresnila Nádaská.

"Prichádza nový rok, nové nádeje, nový optimizmus a šanca zmeniť svoj život aspoň v niečom," aj to sú podľa Nádaskej dôvody, prečo sú predsavzatia stále populárne. Upozorňuje, že ľudia by si mali dávať reálne ciele, "možno skôr trochu menšie, skromnejšie, aby sme ich vydržali pár mesiacov aj plniť". Menšie ciele zvyšujú šancu, že neostane len pri sľuboch.

V súčasnosti si ľudia najčastejšie dávajú predsavzatia, ktoré sa ich reálne týkajú. Chcú schudnúť, plánujú držať diétu, prestať fajčiť alebo tráviť viac času s rodinou. "Keď to zosumarizujeme, vždy ide o predsavzatia, ktoré majú pozitívny význam na rozvoj jedina, a možno aj jeho okolia," zhrnula Nádaská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok