Dajte stopku cigaretám. U detí fajčiarov je štyrikrát väčšia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť

TA3 ČTK
1.1.2022 07:00

U dospievajúcich detí fajčiarov je štyrikrát väčšia pravdepodobnosť, že samé začnú fajčiť, ako u detí nefajčiarov, uvádza nová zdravotnícka kampaň britskej vlády.

fajčenie cigareta nikotín 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Lekári a ďalší odborníci v kampani vyzývajú rodičov, aby sa svojho zlozvyku vzdali v rámci novoročných predstavzatí a poskytli tak svojim potomkom výhodu, ktorá im vydrží celé desaťročia.

Píše o tom BBC. Podľa vládnej kampane začalo fajčiť 4,9 percenta dospievajúcich, ktorých rodičia fajčia, zatiaľ čo medzi deťmi nefajčiarov je to iba 1,2 percenta. Viac ako štvrtina detí fajčiarov ešte v puberte vyskúša cigarety, u ostatných detí to je len 11 percent. Kampaň tiež varuje, že pokiaľ deti žijú v domácnosti s fajčiarom, je u nich väčšie riziko, že ochorejú na astmu, zápalové ochorenia pľúc alebo meningitídu.

"Dúfame, že táto nová kampaň, ktorá upozorňuje na medzigeneračnú súvislosť fajčenia, kedy rodičia ovplyvňujú svoje deti, bude pre mnohých ďalšou motiváciou, aby sa tento rok nadobro zbavili cigariet," uviedla v tlačovej správe ku kampani ministerka zdravotníctva Maggie Throupová.

Britská vláda fajčiarom v rámci kampane ponúka odbornú pomoc s odvykaním, vrátane aplikácie pre smart telefóny, ktorá pomáha prekonať prvý mesiac bez nikotínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok