Zdražovanie palív pokračuje. Analytik povedal, čo nás čaká do budúcna

22.10.2021 07:47

Lacné tankovanie, na aké sme si zvykli na začiatku koronakrízy, je už dávno minulosťou. Ceny benzínu a nafty rastú už niekoľko mesiacov a zdražovaniu ešte nie je koniec.

Klasický benzín 95 máme v medziročnom porovnaní drahší zhruba o štvrtinu, benzín 98 je drahší o 22 percent a nafta je drahšia zhruba o tretinu. Podľa analytika J&T banky Stanislava Pánisa to súvisí s cenami ropy, ktoré sú na trojročných maximách. Dôvody zdražovania sú na strane dopytu, ale aj na strane ponuky. „Na strane dopytu to súvisí predovšetkým s veľmi rýchlym cyklickým oživením svetovej ekonomiky a s opätovným nárastom mobility po tom, ako koronavírus vo svete ustupuje,“ vysvetľuje analytik. Ďalším dôvodom zdražovania na strane dopytu je tiež zvyšovanie ceny plynu, kedy mnoho výrobcov prepína z plynu na ropu.

Na strane ponuky je faktorov, ktoré ovplyvňujú nárast cien viacero. Jedným z najvýznamnejších je dohoda kartelu OPEC na čele s Ruskom, ktorí obmedzili ťažbu ropy počas koronakrízy s cieľom zastabilizovať trh. V súčasnosti síce zvyšujú ťažbu, ale tempo nie je dostatočné na to, aby pokrylo nárast dopytu. Ďalšími dôvodmi však bola aj hurikánová sezóna, pre ktorú boli viaceré rafinérie odstavené. A samozrejme, k nárastu cien prispieva aj zelená ekonomika západu.

V okolitých krajinách tankujú lacnejšie

Podľa Pánisa je potrebné pripraviť sa aj na ďalšie zdražovanie. Rast cien by podľa neho mohol ustať na prelome rokov, kedy dôjde k výrazne väčšiemu nábehu ponuky ropy. Pánis však nepredpokladá, že by sa ceny na čerpacích staniciach mohli vrátiť k hodnotám, ktoré sme zaznamenávali počas koronakrízy. Mohli by však aspoň o niečo poklesnúť.

Vo všetkých okolitých krajinách je podľa Pánisa cena nižšia. Absolútne najlacnejšie je na Ukrajine, kde sa benzínu či nafty pohybujú okolo jedného eura.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok