Zdražovanie palív pokračuje. Analytik povedal, čo nás čaká do budúcna

TA3
22.10.2021 07:47

Lacné tankovanie, na aké sme si zvykli na začiatku koronakrízy, je už dávno minulosťou. Ceny benzínu a nafty rastú už niekoľko mesiacov a zdražovaniu ešte nie je koniec.

Klasický benzín 95 máme v medziročnom porovnaní drahší zhruba o štvrtinu, benzín 98 je drahší o 22 percent a nafta je drahšia zhruba o tretinu. Podľa analytika J&T banky Stanislava Pánisa to súvisí s cenami ropy, ktoré sú na trojročných maximách. Dôvody zdražovania sú na strane dopytu, ale aj na strane ponuky. „Na strane dopytu to súvisí predovšetkým s veľmi rýchlym cyklickým oživením svetovej ekonomiky a s opätovným nárastom mobility po tom, ako koronavírus vo svete ustupuje,“ vysvetľuje analytik. Ďalším dôvodom zdražovania na strane dopytu je tiež zvyšovanie ceny plynu, kedy mnoho výrobcov prepína z plynu na ropu.

Na strane ponuky je faktorov, ktoré ovplyvňujú nárast cien viacero. Jedným z najvýznamnejších je dohoda kartelu OPEC na čele s Ruskom, ktorí obmedzili ťažbu ropy počas koronakrízy s cieľom zastabilizovať trh. V súčasnosti síce zvyšujú ťažbu, ale tempo nie je dostatočné na to, aby pokrylo nárast dopytu. Ďalšími dôvodmi však bola aj hurikánová sezóna, pre ktorú boli viaceré rafinérie odstavené. A samozrejme, k nárastu cien prispieva aj zelená ekonomika západu.

V okolitých krajinách tankujú lacnejšie

Podľa Pánisa je potrebné pripraviť sa aj na ďalšie zdražovanie. Rast cien by podľa neho mohol ustať na prelome rokov, kedy dôjde k výrazne väčšiemu nábehu ponuky ropy. Pánis však nepredpokladá, že by sa ceny na čerpacích staniciach mohli vrátiť k hodnotám, ktoré sme zaznamenávali počas koronakrízy. Mohli by však aspoň o niečo poklesnúť.

Vo všetkých okolitých krajinách je podľa Pánisa cena nižšia. Absolútne najlacnejšie je na Ukrajine, kde sa benzínu či nafty pohybujú okolo jedného eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok