Šéfka krajnej pravice Le Penová začala predvolebnú kampaň

TA3 TASR
4.2.2017 11:41

Kandidátka na úrad francúzskeho prezidenta, krajne pravicová politička Marine Le Penová, začala svoju predvolebnú kampaň. Prieskumy verejnej mienky pritom naznačujú, že by sa mohla dostať aj do druhého kola volieb, ktoré sa začínajú v apríli.

Národný front a referendum

Očakáva sa, že na akciách v priebehu víkendu v meste Lyon šéfka strany Národný front vytýči aj hlavné body svojho politického programu. V nedeľu vystúpi s prejavom ku svojim priaznivcom.

Francúzsky krajne pravicový Národný front potvrdil, že v prípade víťazstva svojej líderky Marine Le Penovej vypíše referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ. Prísľub odznel na začiatku dvojdňovej schôdze FN v Lyone.

Manažér volebnej kampane strany David Rachline hovoril o "144 záväzkoch zacielených na navrátenie poriadku do Francúzska", medzi ktorými figuruje výrazné posilnenie bezpečnostných zložiek, odchod krajiny z bezvízovej schengenskej zóny či opätovné zavedenie francúzskej národnej meny.

Macron je tiež v Lyone

V Lyone má predvolebný míting aj nezávislý kandidát, proeurópsky zameraný Emmanuel Macron, niekdajší francúzsky minister hospodárstva. Dúfa, že do druhého kola prezidentských volieb takisto postúpi - a 7. mája sa v nich možno stretne v súboji s Le Penovou.

Ďalšími kandidátmi na prezidentské kreslo v Elyzejskom paláci sú ľavičiar Benoit Hamon zo Socialistickej strany a Francois Fillon z konzervatívneho politického subjektu Republikáni. Fillon však momentálne okrem boja o možnosť stať sa francúzskym prezidentom bojuje zároveň aj s obvineniami ohľadne fiktívnych zamestnaní svojich rodinných príslušníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok