Francúzi majú nového favorita volieb, Fillonovi klesla popularita

TA3 TASR
1.2.2017 15:19

Nadchádzajúce prezidentské voľby vo Francúzsku majú zrejme nového favorita. Podľa prieskumu pre denník Les Échos je ním nezávislý centralista Emmanuel Macron. Doteraz favorizovaný pravicový kandidát Francois Fillon by nepostúpil ani do druhého kola.

Macron a Le Penová

Víťazstvo nezávislého centristu Emmanuela Macrona v tohtoročných prezidentských voľbách predpokladá prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Elabe pre denník Les Échos.

Podľa Elabe by sa Macron do druhého, rozhodujúceho kola volieb dostal so ziskom 22 až 23 percent a jeho súperkou by bola Le Penová so ziskom 26-27 percent. V samotnom druhom kole by Macron porazil Le Penovú so ziskom 65 percent. Ak by sa do druhého kola dostal Fillon, ten by Le Penovú porazil so ziskom 59 percent.

Fillonovi uškodil škandál

Výsledky ukazujú nárast voličskej podpory pre Macrona, ako aj kandidátku krajnej pravice Marine Le Penovú, kým nominant strany Republikáni Francois Fillon, ktorý viedol do minulého týždňa, čelí škandálu ohľadom fiktívneho zamestnania svojej manželky a do druhého kola by sa už podľa prieskumu nedostal.

Manželka Francoisa Fillona Penelope si údajne zarobila počas deviatich rokov v pozícii poslaneckej asistentky svojho manžela až 900.000 eur. Informoval o tom týždenník Le Canard enchainé, ktorý uviedol, že Fillonová síce bola manželovou asistentkou, ale reálne žiadnu prácu nevykonávala.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách 23. apríla a 7. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok