Le Penová musí vrátiť europarlamentu státisíce eur

TA3 TASR
30.1.2017 18:36

Líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová musí do utorka vrátiť Európskemu parlamentu 300.000 eur.

Le Penová musí vrátiť europarlamentu státisíce eur
SITA/AP

Nelegálne odmeňovanie

Podľa Európskeho úradu na boj proti podvodom europoslankyňa Le Penová tieto peniaze využívala na odmeňovanie svojich dvoch údajných poslaneckých asistentov, ktorí ale v skutočnosti pracovali pre jej stranu FN. Odmeňovanie poslaneckých asistentov za prácu nesúvisiacu s výkonom mandátu v EP je podľa európskej legislatívy nelegálne. Ďalších 42.000 eur by mala Le Penová vrátiť v rovnakej veci do konca februára. Informácia agentúry DPA potvrdzuje staršie správy z francúzskych a belgických médií.

Belgický denník L'Echo minulý týždeň uviedol, že nelegálne odmeny boli vyplácané Catherine Grisetovej a Thierrymu Légierovi. Podľa informácií denníka bola Grisetová v rokoch 2010 až 2016 akreditovanou poslaneckou asistentkou Le Penovej, ale reálne pracovala výhradne pre FN v parížskom sídle strany. Za roky práce jej bolo vyplatených takmer 300.000 eur.

Príde o polovicu platu?

Menšiu odmenu, zmienených 42.000 eur, EP vyplatil Thierrymu Légierovi, ktorý bol v roku 2011 osobným strážcom Le Penovej. Europoslankyňa sa proti výsledkom vyšetrovania OLAFu cez víkend vo vysielaní francúzskej televízie TF1 "Protestujem proti tomuto procesu, ktorý proti mne vedú moji politickí súperi v Európskom parlamente," vyhlásila Le Penová.

Líderka FN bude v tohtoročných voľbách kandidovať za francúzsku prezidentku; z najnovšieho prieskumu verejnej mienky opäť vyšla ako víťazka prvého kola volieb.
Ak peniaze nevráti v stanovenom termíne, hrozia Le Penovej zrážky z platu europoslankyne. Podľa denníka L'Echo by mohla prísť až o polovicu svojho platu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok