Kotlebovci zneužili priestor na ospravedlnenie, hrozí im postih

TA3 TASR
1.2.2017 10:13

Traja poslanci sa mali ospravedlniť za svoje výroky v pléne, ani jeden z nich to však nespravil. Igor Matovič na rokovaní chýbal, poslanci extrémnej pravice síce pred svojimi kolegami vystúpili, ale namiesto regulárneho ospravedlnenia nazvali predsedu parlamentu obhajcom islamu a sionizmu.

Hrozí im pokuta 1000 eur

Poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík zo ĽSNS sa za svoje údajne hanlivé výroky v pléne neospravedlnili. Mali tak urobiť v úvode druhého dňa 12. schôdze. Poslancom teraz hrozí pokuta 1000 eur. Matovič sa za neprítomnosť ospravedlnil, Mazurek a Mizík si za svojimi výrokmi o islame stoja. Formu ospravedlnenia adresovali predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi, ktorý na poslancov dal podnet. Ospravedlnili sa mu za to, ak sa ho dotkli ich výroky o islame.

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar poslancov ĽSNS napomenul. "Zneužili ste priestor na ospravedlnenie na obhajobu toho, za čo ste sa mali ospravedlniť," reagoval Hrnčiar, ktorý viedol na začiatku dňa schôdzu. Poslankyňa Erika Jurinová je smutná z toho, čo si musela v parlamente vypočuť z úst kotlebovcov. "Je mi strašne ľúto, že sa tu oháňate kresťanstvom a pán Mazurek bol jeden z tých, ktorý by neváhal hodiť dlažobnú kocku do ženy," povedala.

Ospravedlniť za výroky sa mal aj Matovič, ale do parlamentu neprišiel pre naliehavé pracovné povinnosti. Ako uviedol, oslovili ho desiatky ľudí z východu Slovenska, ktorí mu posielali neúmerne zvýšené faktúry za elektrinu a žiadali ho o pomoc. "Ľudia ma zvolili, aby som obhajoval ich záujmy,“ zdôraznil s tým, že uprednostnil ľudí "pred salutovaním" Andrejovi Dankovi. Matovič tvrdí, že jeho povinnosťou je chrániť ľudí. "Mal som naliehavé pracovné povinnosti. Napísal som ospravedlnenku na celý deň. Pre mňa sú toto naliehavé pracovné problémy,“ uviedol. Podľa Kancelárie NR SR sa Matovič celý čas pohyboval v budove NR SR, Andrej Danko mu tak neúčasť neuzná. Matovič však je ochotný využiť priestor, ktorý mu dajú v parlamente na ospravedlnenie.

Matovič sa vraj ospravedlnil

Predseda mandátovo-imunitného výboru Richard Raši zdôraznil, že výroky Kotlebových poslancov sa dotkli mnohých ľudí. "Išlo o to, aby ste slušne povedali 'prepáčte'. Ale vy ste to zneužili na svoju propagandu. Vaše výroky sa nedotkli predsedu parlamentu Andreja Danka. Dnes stačilo povedať len 'prepáčte'. Vy sa hlásite ku kresťanstvu. A pritom ste porušili mnohé z princípov kresťanstva. Šírite prejavy neznášanlivosti a extrémizmu," odkázal Raši kotlebovcom.

Matovič sa mal ospravedlniť za to, že prirovnal situáciu opozičných poslancov v parlamente k situácii Židov v koncentračných táboroch. Tvrdí, že už to v pléne urobil priamo počas vystúpenia, v ktorom použil toto prirovnanie. "Slovenskí Židia sa týmto výrokom necítia dotknutí, možno ho niektorí považujú za nevhodný. Ale ja som sa už ospravedlnil priamo v rokovacej sále," povedal. Podľa Rašiho by však takéto gesto nemalo byť ničím výnimočným v situácii, ak sa výroky niekoho dotknú.

Mazurek a Mizík sa mali ospravedlniť za to, že islam nazvali "krutým, odporným a neľudským politickým systémom" a "satansko-pedofilným dielom diabla". Kotlebovci od začiatku vyhlasovali, že za svojimi výrokmi si stoja.

Poriadok na takéto prípady nemyslel

Raši zvolá zasadnutie mandátového a imunitného výboru parlamentu a pre Mazureka a Mizíka navrhne najvyššie tisíceurové pokuty. Podľa Rašiho už zrejme nastal čas, aby prišiel návrh na komplexnú zmenu zákona tak, aby výroky v parlamente smerujúce proti iným názorom či rasám, boli trestným činom.

Poslanci majú totiž v súčasnosti na pôde NR SR výrokovú imunitu. "Som presvedčený, že keď im toto prinesie úspech napr. na sociálnych sieťach, budú to opakovať stále a zneužívať svoj mandát poslanca," zdôraznil Raši.


Koaličný poslanec upozornil, že keď sa v minulosti kreoval Rokovací poriadok, nemyslelo sa na to, že raz budú v parlamente aj takíto ľudia. "Legislatíva sa robila v čase, keď tí poslanci boli v medziach normálnosti. Bohužiaľ, dnes máme medzi sebou kolegov, ktorí zneužijú každú príležitosť na to, aby šírili extrémizmus a nenávisť a všetky svoje vyjadrenia smerujú iba ku skupine, ktorá ich podporuje," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok