Smer v parlamente spolupracuje s kotlebovcami, tvrdí Beblavý

TA3 TASR
30.1.2017 11:35

Predseda vlády a líder Smeru Robert Fico nemá podľa opozičného poslanca Miroslava Beblavého problém dohodnúť sa s ĽSNS Mariana Kotlebu kedykoľvek, keď mu to vyhovuje. S extrémistami vraj "flirtujú" aj ďalší.

Smer v parlamente spolupracuje s kotlebovcami, tvrdí Beblavý
SITA/Marko Erd

Spolupráca na dvoch úrovniach

Vyhlásil to na tlačovej konferencii. Podľa neho dochádza k spolupráci na úrovni Národnej rady SR, ale aj v Banskobystrickom samosprávnom kraji. "Vidíme, že ĽSNS sa za desať mesiacov v parlamente rozťahuje čoraz viac. Pomáha tomu najmä to, že viacerí parlamentní politici sa ich snažia napodobniť alebo s nimi spolupracovať. Jedinou výnimkou, ktorá s nimi nespolupracuje žiadnym spôsobom, sú nezaradení poslanci okolo mňa a hnutie OĽaNO-NOVA," povedal Beblavý.

Opoziční poslanec uviedol tri príklady spolupráce Smeru-SD a ĽSNS. Prvý je z minulého týždňa, keď sa koalícii vďaka prítomnosti poslanca ĽSNS na Zahraničnom výbore NR SR podarilo zastaviť vyšetrovanie kauzy Evka.

Vážnejší príklad spolupráce je podľa Beblavého pri hlasovaní o zrušení druhého kola krajských volieb a jednorazovom predĺžení funkčného obdobia krajských šéfov a poslancov na päť rokov. Poslanec tvrdí, že ide o dar Fica Kotlebovi. "V decembri v prvom čítaní dostal návrh 90 hlasov a 13 dodali poslanci ĽSNS," zdôraznil.

Obrátil sa na Most-Híd

Ako ďalší príklad uviedol "vzájomnú ochranu v BBSK". "V januári 2015 som podal na Kotlebu podnet pre porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov za to, že si vyberal podiely z platov zamestnancov VÚC. Kotleba sa k tomu priznal na kamery. V krajskom zastupiteľstve má väčšinu Smer-SD. Poslanci prijali môj podnet, ale odvtedy neurobili vôbec nič, za dva roky neboli schopní rozhodnúť. Konať pritom mali do 60 dní," zdôraznil Beblavý.

Podľa jeho slov však prišiel podnet na poslankyňu BBSK za Smer-SD za porušenie toho istého zákona, keďže nevykázala majetok a úvery. "Poslanci Smeru-SD ju ochránili a Kotleba neprotestoval s tým, že to ponecháva na zastupiteľstvo. Od tej chvíle prestal Smer-SD vykonávať akékoľvek úkony za Kotlebovo previnenie. Došlo k zjavnému 'niečo za niečo'. Kotleba dal pokoj Smeru-SD a Smer-SD Kotlebovi," povedal.

Beblavý sa preto obrátil najmä na poslancov koaličného Mostu-Híd, aby podporili jeho návrh na zrušenie VÚC bez náhrady, čím sa problém v BBSK vyriešil sám. Ak to neurobia, členov Mostu-Híd vyzval, aby nepodporili zmenu pravidiel krajských volieb, lebo to zvyšuje šance na úspech fašistov. "Most-Híd musí vedieť, že to prejde len vďaka hlasom ĽSNS," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok