Kotlebovcov vykázali z rokovacej sály parlamentu, môžu prísť o plat

TA3 TASR
31.1.2017 15:40

Poslanci ultranacionalistov sa stali prvými "obeťami" nového rokovacieho poriadku, ktorý začal platiť v našom parlamente. Pre odznaky na ich sakách ich vykázali z rokovacej sály parlamentu, čo však odmietli.

V pléne došlo k prvému uplatneniu opatrenia, ktoré priniesla novela rokovacieho poriadku. Kotlebovci ju mali porušiť tým, že na sakách majú odznaky propagujúce ich politickú stranu. Schôdzu najskôr prerušila predsedajúca Lucia Ďuriš Nicholsonová a poslancov ĽSNS vyzvala, aby si dali odznaky dole. Keďže tak neurobili, prišlo krátke prerušenie rokovania.

0-03_0a000002-a5ce-4709.jpg

Po porade s ďalšími členmi vedenia parlamentu Ďuriš Nicholsonová poslancov ĽSNS vykázala zo sály. Odísť však odmietli. Podpredsedníčka parlamentu ich upozornila, že vykázanie zo sály sa berie ako neospravedlnená účasť na rokovaní a pri opakovanej absencii im siahnu na poslanecký plat.

Na odznaky kotlebovcov poukázal poslanec Miroslav Beblavý, podľa ktorého je takýto odznak v rozpore s aktuálnym rokovacím poriadkom.

Predseda NR SR Andrej Danko považuje za zadosťučinenie, že Ďuriš Nicholsonová použila ustanovenie, ktoré môže vyústiť až do toho, že sa poslancom ĽSNS siahne na mzdy.

"Som rád, že máme takéto ustanovenia. Sníval som o tom, že raz budem môcť ovplyvniť správanie politikov a budem môcť niektoré veci meniť. S najlepším vedomím a svedomím som pripravil nový rokovací poriadok a myslím si, že bude zaujímavé aj sledovanie vystúpení poslancov Európskeho parlamentu. Poslal som listy slovenským europoslancom, aby sme si zosúladili termín, v ktorom vystúpia v NR SR," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok