Explózia na palube? Ruské médiá špekulujú o možnom útoku

TA3 ČTK
25.12.2016 18:35

Hoci oficiálne ruské zdroje možnosť teroristického útoku na lietadlo s členmi Alexandrovovcov speváckeho súboru odmietajú, v ruských médiách sa objavili špekulácie pripúšťajúce násilný scenár katastrofy. Hovorí sa o možnej explózii na palube.

Explózia na palube? Ruské médiá špekulujú o možnom útoku
SITA/AP

Mimoriadna situácia

Igor Obodkov z moskovského letiska Šeremeťjevo tvrdia, že výbuch na palube lietadla Tu-154 nemožno vylúčiť. Možná je aj chyba pilota, aj keď posádka vraj bola veľmi skúsená. Podľa bývalého leteckého dispečera Vitalija Andrejeva mohla pád lietadla vyvolať "mimoriadna situácia" na palube, ktorá pilotovi zabránila vyslať núdzový signál.

Ak by sa lietadlo dostalo do technických problémov, nič by nebránilo tomu, aby posádka informovala dispečerov v Soči. "Len dve minúty po štarte sa lietadlo stratilo z radarov a nevyslalo na zem žiadny signál. To svedčí o tom, že stroj mohol byť vystavený nejakej vonkajšej sile," povedal Andrejev moskovskému rozhlasu.

História sa opakuje?

Niektorým ruským expertom katastrofa pripomína minuloročnú tragédiu ruského boeingu nad Sinajským polostrovom s 224 obeťami, ktorá bola pripísaná teroristom.

Letec Sergej Knyšov novinárom z agentúry RBK povedal, že ak na palube vznikol problém, posádka z nejakých dôvodov nestihla reagovať. "Chyba pilotáže je nepravdepodobná, za joystickom nesedeli deti," povedal Knyšov.

Záhadné medzipristátie

Rozhlasová stanica Echo Moskvy si kladie otázku, prečo lietadlo vykonal v Soči medzipristátie, keď lietadlá rovnakého typu zvyčajne z Moskvy do Sýrie lietajú priamo. Podľa oficiálnej správy mal stroj v Soči doplniť palivo.

"Je ale možné, že Tu-154 tam pristál z iných príčin," uviedla stanica. Podľa oficiálnych správ vyšetrovateľov možnosť teroristického útoku medzi vyšetrovacie verzie nebola zaradená. Podiel teroristov na skaze lietadlá odmietajú aj politické zdroje v Kremli.

K tragédii sa vyjadril aj Sokolov

K tragédii sa vyjadril aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov. Ten povedal, že vyšetrovatelia skúmajú všetky možné dôvody vrátane možnosti teroristického útoku. Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov predtým povedal, že zrútenie lietadla mohlo byť zapríčinené zlyhaním techniky alebo posádky, súvislosť s terorizmom je však vylúčená.

Minister dopravy však popoludní, na otázku, či vyšetrovatelia zvažujú aj možnosť teroristického útoku, pripustil, že prešetrujú "celé spektrum" možných príčin. A dodal, že je predčasné špekulovať o príčine havárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok