Ruské lietadlo s Alexandrovovcami na palube sa zrútilo do mora

TA3 ČTK TASR SITA
25.12.2016 07:14

Ruské lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa niekoľko minút po štarte z letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Stroj, ktorý patril priamo rezortu obrany, viezol Alexandrovovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii.

Zmizlo 20 minút po štarte

Lietadlo malo na letisku pri Soči medzipristátie kvôli dotankovaniu paliva. Mierilo z Moskvy za ruskými vojakmi na leteckú základňu Hmímím v sýrskej provincii Latákíja. Na palube boli členovia Alexandrovovho armádneho speváckeho zboru. Medzi cestujúcimi bolo aj deväť ruských novinárov vrátane televízneho štábu stanice Prvý kanál a šéfka ruskej humanitárnej nadácie Spravodlivá pomoc, lekárka Jelizaveta Glinková. Lietadlo zmizlo z radarov 20 minút po štarte.

V lietadle bolo 83 cestujúcich a osem členov posádky. Podľa ruských letových dispečerov boli v oblasti Soči priaznivé poveternostné podmienky. Žiadny civilný let z letiska Adler nebol zrušený. Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v hornej komore ruského parlamentu Viktor Ozerov vylúčil, že by zrútenie lietadla spôsobili teroristi.

Ruskí záchranári našli v Čiernom mori ropnú škvrnu, trosky a podvozok zrúteného lietadla. Niektoré trosky trupu Tu-154 sa podľa ministerstva obrany nachádzajú v hĺbke 50 až 70 metrov. Našli sa aj osobné veci cestujúcich. Žiadny preživší zatiaľ nájdený nebol. Záchranné práce koordinuje osobne ruský minister obrany Sergej Šojgu a prezident Vladimir Putin je o udalosti priebežne oficiálne informovaný.

patraci_0a000002-c085-b4a2.jpg

Lietadlo vyrobili pred 33 rokmi

Havarované lietadlo ruského ministerstva obrany bolo vyrobené v roku 1983 a vo vzduchu odvtedy strávilo celkove 6689 hodín. Počas tragického letu z ruského Soči do sýrskej provincie Lázikíja ho riadil skúsený pilot. Vo vyhlásení ruského rezortu obrany sa spomína taktiež posledná oprava tohto lietadla typu Tupolev Tu-154, vykonaná 29. decembra 2014. Plánovanou údržbou prešlo naposledy v septembri 2016.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi, aby vytvoril a riadil štátnu komisiu pre vyšetrovanie katastrofy. Putin už vyhlásil štátny smútok na pondelok 26. decembra. Taktiež kondoloval pozostalým. "Šéf štátu vyjadril najhlbšiu sústrasť príbuzným a blízkym obetí leteckého nešťastia," uviedol Kremeľ.

Takmer všetci zo súboru

Na palube lietadla Tu-154 boli takmer všetci členovia speváckej časti Alexandrovovho armádneho súboru s výnimkou troch sólistov. Potvrdil to jeden zo spevákov súboru Vadim Anaňjev.

"Narodilo sa mi dieťa, teraz máme v rodine tri malé deti, a tak som išiel za vedúcim súboru a požiadal som, aby som smel zostať doma. Okrem toho sa zajtra malo konať vystúpenie, a tak rozhodli, že doma zostanú ešte sólisti Valerij Gavva a Boris Ďjakov. Všetci ostatní zo zboru leteli," povedal Anaňjev.

Podľa zoznamu, zverejneného ministerstvom obrany, bolo na palube lietadla 64 členov slávneho súboru, vrátane jeho riaditeľa a umeleckého šéfa, generála Valerija Chalilova. Súbor mal 186 členov, vrátane deviatich sólistov a 64 spevákov v mužskom zbore, 38 členov orchestra a 35 tanečníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok