Alexandrovovci zažili rozpad Sovietskeho zväzu a získali svetovú slávu

TA3 TASR ČTK
25.12.2016 12:53

Ruské dopravné lietadlo Tupolev Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane mnohých členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa zrútilo do Čierneho mora. Alexandrovov súbor piesní a tancov bol svojho času oficiálnym armádnym súborom Červenej armády bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík.

Alexandrovovci zažili rozpad Sovietskeho zväzu a získali svetovú slávu
SITA/AP

Inovácie aj tradícia

Členmi súboru sú výhradne muži, ktorí prešli prísnym výberom v konkurze. Alexandrovovci nespievajú iba vojenské piesne, ale aj operné árie, ľudové skladby, jazz či cirkevné chorály. V repertoári majú asi 2000 skladieb ruskej a zahraničnej klasiky i moderny. Ich predstavenia sa skladajú ako z ruských národných piesní, cirkevných skladieb, ale interpretujú aj modernú hudbu.

Na rozdiel od množstva iných súborov je ich spev založený viac na basových až barytónových hlasoch ako na tenore. Tenor sa pri ich vystúpeniach vo väčšine prípadov nepresadí.

Popularitu, prevažne medzi mladším publikom, získali Alexandrovovci aj vďaka spolupráci s fínskou skupinou Leningradskí kovboji, s ktorou absolvovali svetové turné. Unikátnu kombináciu vojenských piesní s rokenrolom v podaní "kovbojov" zachytil fínsky režisér Aki Kaurismäki vo svojom kultovom dokumente Totálna balalajková show z roku 1994.

ruze_0a000002-b27a-e6aa.jpg

Súbor založil začínajúci skladateľ

Svetoznámy vojenský súbor Alexandrovovci založil v roku 1928 začínajúci skladateľ, generálmajor a profesor moskovského konzervatória Alexander Vasiľjevič Alexandrov. V roku 1946 sa vedenia umeleckého kolektívu ujal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov a počas 20 rokov dôstojne pokračoval v tradíciách svojho otca.

Akademický súbor piesní a tancov Ruskej armády s názvom Alexandrovovci začal pod vedením svojho zakladateľa činnosť 12. októbra 1928. Vtedy súbor tvorilo 12 ľudí - osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor.

Pomerne skoro po založení sa z kolektívu stalo popredné hudobné teleso, ktoré bolo príkladom pre ostatné vznikajúce súbory podobného typu. Počas existencie si Alexandrovovci získali obľubu a popularitu na celom svete.

Ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci nedávno oznámil vyhlásil, že je pripravený reprezentovať svoju vlasť na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia v roku 2017, ak by dostali takúto ponuku. Vyhlásil to v máji umelecký riaditeľ tohto telesa Gennadij Sačeňuk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok