Diamantové superbatérie z jadrového odpadu vydržia stovky rokov

TA3
11.12.2016 19:56

Vedci mohli nájsť riešenie veľkého problému s jadrovým odpadom a zároveň aj spôsob, ako obísť nedostatočnú kapacitu batérii. Ich diamantová batéria navyše dobre vyzerá.

Diamantové superbatérie z jadrového odpadu vydržia stovky rokov
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / Matthias Stolt

Čo s nebezpečným odpadom

Jadrové elektrárne síce priamo príliš neznečisťujú životné prostredie, spájajú sa s nimi však dva veľké problémy. Okrem možnosti havárie, ako bola tá v Černobyle, alebo pred pár rokmi vo Fukušime, je to aj nebezpečný jadrový odpad, ktorý produkujú. Ten dokáže kontaminovať okolie na stovky až tisícky rokov.

Vedcom sa podarilo prísť na riešenie, ktoré by navyše mohlo znamenať prelom vo vesmírnej technike alebo zdravotníctve.

Klasická jadrová elektráreň môže vyprodukovať tony odpadu ročne. V prípade ľudskej chyby alebo prírodnej katastrofy hrozí nekontrolovateľný únik rádioaktivity, obavy znásobuje aj terorizmus. Skladovanie takéhoto odpadu sa stalo veľmi nákladné a v spoločnosti rezonuje ako citlivá otázka. Napríklad Slovensko nemá v súčasnosti konečné hlbinné úložiská rádioaktívneho paliva, i keď s nimi počíta do roku 2030.

Do dronu aj do srdca

S novým riešením prišli vedci z britskej univerzity v Bristole. Podľa ich metódy by sa jadrový odpad s pomocou syntetických diamantov pretvoril na zdroj úplne čistej a bezpečnej energie. Jednoducho povedané, kúsok rádioaktívneho materiálu by sa vložil do syntetického diamantu, výsledkom čoho by bola bezpečná a takmer večná slabá batéria.

Obrovskou výhodou takýchto zariadení by bola ich jednoduchosť a výdrž. Keďže by neobsahovali zložité pohyblivé časti, nekazili by sa, a podľa druhu „paliva“ v diamante by dokázali dodávať energiu desiatky, ale aj stovky rokov.

Tieto vlastnosti by znamenali, že batérie by sa dali použiť na poháňanie vesmírnych sond, satelitov alebo dronov. Špekuluje sa aj o ich využití v zdravotníctve, napríklad v kardiostimulátoroch.

Na sociálnych sieťach sa množia nadšené reakcie. Pod hashtagom #diamondbattery ľudia vymýšľajú ďalšie spôsoby, ako takúto batériu s nevídanou životnosťou využiť.

Vybila by sa v 78. storočí

Vízie o praktickom využití sú na mieste, pretože vedeckému tímu sa už podaril významný pokrok. Do diamantu pridali izotop niklu 63, a vytvorili funkčný prototyp batérie. Takáto batéria by mohla vydržať rovnako dlho, ako má tento izotop polčas rozpadu, teda v tomto prípade 100 rokov.

Batéria by mohla fungovať aj s iným materiálom vo vnútri. Ak by v diamante „uzamkli“ izotop uhlíka 14, ktorý vzniká ako odpadová látka pri niektorých jadrových reaktoroch, po zapracovaní do batérie by zostal neškodný.

Hoci diamantová batéria v porovnaní s bežnou malou baterkou nemá veľký výkon, zásadný rozdiel je práve vo výdrži. Ak by sme nepretržite využívali alkalickú AA batériu, vydržala by len hodiny, či dni. Diamantová superbatéria s izotopom uhlíka 14 by vydržala úctyhodných 5 730 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok