Kalifornský Iron Man prináša superbatériu, ktorá zrejme zmení svet

TA3
9.5.2015 10:00

Kalifornský miliardár Elon Musk, o ktorom sa hovorí ako o reálnej inšpirácii pre filmového Iron Mana, sa vrhol do nového podnikateľského segmentu. Jeho nová batéria môže priniesť revolúciu v domácnostiach.

Kalifornský Iron Man prináša superbatériu, ktorá zrejme zmení svet
SITA/AP

Raketoplány, elektromobily, superbatéria

Musk zarobil miliardy dolárov, zbohatol najmä vďaka platobnému systému PayPal. Množstvo peňazí už investoval do projektu SpaceX, ktorý má okrem zásobovania Medzinárodnej vesmírnej stanice umožniť vesmírnu turistiku. Muskovým snom je kolonizovať Mars.

K jeho portfóliu patrí aj firma Tesla, ktorá vyrába elektromobily. Práve Tesla na svojej ceste k dokonalým automobilom napájaným elektrinou dokázala vytvoriť batériu, ktorá dokáže dať energiu celému domu.

"Naším cieľom je zásadne zmeniť spôsob, akým svet využíva energiu," vyjadril sa sebavedomo vizionár Musk.

Neefektívne využívanie energie

Domácnosti, ktoré v súčasnosti používajú solárne panely, väčšinou používajú veľa elektriny ráno a večer. Paradoxne, počas dňa, keď je najsilnejší slnečný svit, energiu zo solárnych panelov nevyužívajú. Keďže ju nemôžu použiť, automaticky ju predávajú naspäť do energetickej spoločnosti, aby si ju zase naspäť večer kúpili. Nesúlad medzi ponukou a dopytom sa snaží riešiť batéria od Tesly.

Batériu, ktorá uloží prebytočnú energiu, možno ľahko umiestniť v niektorej z miestností domu ako akúkoľvek priemerne veľkú skrinku. Musk dodal batérii aj pekný dizajn.

Batérie vyrobili v dvoch verziách. Základný model má kapacitu 7 kilowatthodín, druhý 10 kilowatthodín – to už je dostatočná kapacita na zvládnutie energetických požiadaviek stredne veľkého domu na jeden deň.

powerwall_s_autom.jpg

Rozšíri sa do celého sveta?

V tomto počiatočnom štádiu nie je batéria príliš lacná, malá ani ľahko rentabilná. Stojí od 3-tisíc dolárov vyššie. Počíta sa s tým, že s masovým rozšírením by mala výrazne zlacnieť.

Princíp Li-Ion batérie Powerwall však nie je úplne nový. V čom spočíva revolučný posun oproti konkurencii a prečo by si mal niekto kupovať takúto batériu?

Cieľom excentrického milionára je zbaviť ľudstvo závislosti na fosílnych palivách a úplne zmeniť systém, akým využíva energiu. S elegantnou, výkonnou a spoľahlivou batériou, o ktorej rozšírenie sa postará samotný trh, by sa mu to mohlo podariť.

Existujúce batérie sú drahé, nespoľahlivé a zlé v každom smere,“ vyjadril sa vizionár Musk.  Batérie Powerwall by sa mohli stať vynikajúcim záložným zdrojom pri výpadku. Išlo by o čistejšiu a tichšiu verziu dieselagregátov.

Silná verzia pre veľké firmy

„Superbatéria“ nemusí byť nutne spojená len so solárnou energiou. Rovnako dokáže uložiť aj energiu z konvenčných zdrojov.

K dispozícii bude aj silná 100 kWh verzia, ktorá môže byť zaujímavá pre veľké korporácie. Podľa magazínu Bloomberg niektoré obchody Wal-Mart už Muskove batérie využívajú ako záložný zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok