Rusi vybudujú gigantické dátové centrum, bude potrebovať jadrovú elektráreň

TA3
5.12.2015 19:54

Rusko nemá k atómovej energii zďaleka tak rozporuplný vzťah, ako Západ. Po niekoľkých bombastických projektoch, ako je mobilná jadrová elektráreň pre armádu, ohlásili aj vybudovanie obrieho dátového centra. Ako inak – na jadrový pohon.

Rusi vybudujú gigantické dátové centrum, bude potrebovať jadrovú elektráreň
rosenergoatom

Nepretržitý zdroj energie

Mesto Udomlja v centrálnom Rusku má výhodnú polohu. Nielenže stojí pri meste jadrová elektráreň, ale vedie tadiaľ aj trasa optických káblov položených medzi Moskvou a Petrohradom. Práve túto lokalitu si vybrali ako vhodnú na vybudovanie obrovského dátového centra. Plánované centrum by malo byť najväčšie v celom Rusku, v jeho útrobách sa uloží až 10-tisíc „rackov“.

Do výstavby sa pustia v najbližšom čase. Podľa riaditeľa jadrovej elektrárne Michaila Kanyševa bude väčšina v ostrej prevádzke do roku 2017.

Jadrová elektráreň potrebuje pracovať nepretržite a rovnako je na tom aj dátové centrum. Podľa odhadov by spotrebovalo 90 megawattov denne, a to sú len 2 percentá kapacity jadrovej elektrárne. Každý zo štyroch reaktorov je dimenzovaný na 1 gigawatt denne.

Chladenie podnebím

Veľké firmy pracujúce s dátami ako je Google, Apple alebo Facebook preferujú dátové centrá, ktoré sú napojené na obnoviteľné zdroje energie. Pre výber polohy dátového centra hrá dôležitú úlohu aj počasie v oblasti. Facebook si minulý rok vybral za miesto, kde uloží fotografie, videá a ďalšie informácie, chladné Švédsko. Ľadový severský vzduch pomáha pri ochladzovaní serverov.

Rusi nevyužili takéto extrémne podmienky, aj keď na svojom rozsiahlom území by nemali problém nájsť miesto s konštantnou nízkou teplotou. Teplota vzduchu v blízkosti mesta Udomlja vystúpi v lete maximálne na 24 stupňov. Znamenalo by to, že po väčšinu roka by dátové centrum využilo práve mierne podnebie a nezvyšovali by sa náklady na chladenie.

Rusko nemá problém s jadrovou energiou a nehodlá ju obmedzovať. Štátna agentúra RosEnergoAtom má v súčasnosti vo svojom portfóliu desať jadrových elektrární s 33 reaktormi, do roku 2030 by ich počet mal vzrásť na 59.

sweden-facebook-server-farm-aa53d0dc7a2f4cafba3e8a14e8104dc6_0a000002-7079-73f9.jpeg

Zapojí sa aj Facebook a Google?

Podľa Daily Telecom si už viac ako 10 percent kapacity dátového centra rezervovali štátne spoločnosti, zvyšok bude pre komerčných zákazníkov. RosEnergoAtom, ktorý má projekt na starosti, už podľa Datacenter Dynamics dal ponuku Facebooku a Googlu, čo by obom spoločnostiam pomohlo vysporiadať sa s novými ruskými zákonmi.

Podľa federálneho zákona účinného od jesene by mali mať všetky zahraničné spoločnosti, ktoré spracovávajú osobné údaje Rusov, tieto dáta na serveroch v Rusku. Zahraničné spoločnosti musia oznamovať, kde sa nachádzajú ich servery. Nové pravidlá sa vzťahujú na e-mailové služby, sociálne siete, vyhľadávače alebo e-shopy. Projekt datacentra môže stáť 6,4 miliardy rubľov. V tomto čísle nie sú započítané náklady na IT infraštruktúru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok