Odhalili stovky zvláštnych hviezd, spájajú ich s mimozemšťanmi

TA3
29.10.2016 19:52

Panuje presvedčenie, že dodnes sa nám napriek snahe nepodarilo zachytiť žiaden mimozemský signál. Dvaja astronómovia však tvrdia opak. Zachytili vraj nie jeden ale stovky signálov, ktoré by mali pochádzať od iných civilizácií. Samozrejme, okamžite sa ozvali skeptici.

Odhalili stovky zvláštnych hviezd, spájajú ich s mimozemšťanmi
SITA/AP

234 kandidátov

Pred pár rokmi prišiel Ermanno Borra z Laval University v Quebecku s myšlienkou, že mimozemská civilizácia by mohla používať na komunikáciu laser. Ak by ním mierili smerom k našej Zemi, teoreticky by sme mohli byť schopní pozorovať malé záblesky v okolí ich hviezdy.

Napokon, aj na Zemi už existuje technológia, ktorá by mohla vyslať laserom signál do ďalekého vesmíru. Impulzy by však boli tak slabé a rýchle, že by ich skôr odhalila matematická analýza ako priame pozorovanie. Borra sa rozhodol, že si to overí. Spoločne so svojim doktorandom Ericom Trottierom sa pustil do analýzy miliónov hviezd zo záznamov 2,5-metrového teleskopu v Novom Mexiku.

Z obrovskej masy dát o 2,5 milióne hviezd vyčlenili 234 zvláštnych objektov. Perfektne totiž zapadali do svetelného vzorca, ktorý predpokladali na začiatku výskumu. Pôsobili ako objekty, z okolia ktorých sa „komunikuje“.

Hypotézu podľa Borru podporuje aj fakt, že väčšina týchto hviezd je v rovnakom spektre ako Slnko. Údajné civilizácie podľa záznamov vysielajú impulzy, ktoré trvajú extrémne, ale rovnako krátko – približne 1,65 pikosekundy.

Obaja kanadskí vedci si myslia, že v týchto 234 prípadoch ide o mimozemský signál. „Musíme sa držať vedeckého prístupu a nie emocionálneho. Intuitívne mi však emócie nahovárajú a mám aj silné podozrenie, že sa jedná o signál mimozemskej inteligencie,“ presviedča Borra.

SETI: Zrejme ide o chyby

Odvážne tvrdenie o dôkazoch inteligentného života mimo Zeme zatiaľ narazilo skôr na opatrné reakcie. Astrofyzik Andrew Siemion a zároveň riaditeľ „lovcov mimozemšťanov“ združených v SETI na univerzite v Berkley prezradil, ako pristupujú k takým prevratným vyhláseniam.

Projekt SETI vyžaduje, aby boli možní kandidáti cudzieho života potvrdení nezávislými skupinami s vlastnými teleskopmi a navyše musia byť vyčerpané všetky prirodzené vysvetlenia pozorovanej anomálie. Sám Siemion si myslí, že spektrálne vzory, na ktoré sa odvolávajú kanadskí vedci, pravdepodobne spôsobili chyby v kalibrácii alebo v analýze dát.

Aj reprezentanti ďalšej zásadnej skupiny, ktorá sa snaží hľadať mimozemské signály, zostali skeptickí.

„Jeden z 10-tisíc objektov s nezvyčajným spektrom, ako ho videli Borra a Trottier, si určite zaslúži ďalšie štúdium. Avšak, mimoriadne tvrdenia si vyžadujú mimoriadne dôkazy. Je príliš skoro priradiť tieto signály mimozemskej civilizácii,“ vyjadrila sa iniciatíva Breaktrough Listen. Štedro dotovaný projekt s celebritnou podporou Stephena Hawkinga či Marka Zuckerberga hľadá život okolo hviezd v našom galaktickom susedstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok