Prišiel čas, ide sa na Mars. Týchto 5 vecí potrebujete vedieť

TA3
8.10.2016 09:41

Kolonizácia Marsu sa začne skôr, ako sa čakalo. Celosvetovú pozornosť získa približne o rok a pol, keď k nemu vyštartuje prvá naozajstná kozmická loď. O čosi neskôr budú nasledovať obrovské rakety, ktoré sú už vo vývoji, a mnohí sa zrejme dožijeme aj budovania marťanského mesta.

Prišiel čas, ide sa na Mars. Týchto 5 vecí potrebujete vedieť
SpaceX

Zakladateľa SpaceX Elona Muska neuspokojovali plány NASA, ktorá chce o niekoľko desaťročí poslať niekoľko astronautov na Mars. Rád by to spravil oveľa skôr a s oveľa väčším počtom ľudí. Naviac, rád by na Červenej planéte zostal. Je jeden z mála ľudí, ktorým sa to môže podariť.

Predstavil preto svoje vízie, ako dostať ľudí na Mars. Nie sú to len fantázie, keďže už dnes reálne dopravuje náklad do vesmíru a vyvinul funkčné vesmírne lode Dragon. Toto je päť hlavných vecí, ktoré by ste o jeho veľkom pláne mali vedieť:

1. Drak zletí na Mars už onedlho

O ceste na Mars sa zvykne rozmýšľať ako o misii, ktorá sa uskutoční v nejakej bližšie neurčenej budúcnosti. NASA pravidelne hovorí o 30. rokoch 21. storočia, ale SpaceX je pripravený všetkých predbehnúť. Môžeme odpočítavať mesiace, kým sa začnú napĺňať prvé body z Muskovho plánu.

SpaceX posiela na Mars vesmírnu loď Red Dragon s vedeckým nákladom už v júli 2018. Nepôjde ešte o let s ľudskou posádkou, ale o otestovanie tejto možnosti. Loď Dragon už má za sebou vesmírne lety, ale na oveľa kratšie vzdialenosti - na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

spacex-red-dragon_0a000002-7e2d-e3f8.jpg

Misie lodí Dragon majú po prvom „zoznámení sa“ SpaceX s Marsom pokračovať každé dva roky. Zem a Mars sú totiž k sebe najbližšie každých 26 mesiacov a plán sa tomu chce prispôsobiť. V roku 2022 by mal nastať ďalší prielom, na Mars vraj poletí nová gigantická vesmírna loď, ktorá sa neskôr použije aj na dopravu ľudí.

Plány sa už teraz tešia veľkej pozornosti, Musk však ráta s tým, že záujem ľudí bude prudko stúpať. Potrebuje, aby sa na nebezpečnú misiu prihlásili dobrovoľníci, ktorí budú ochotní na Marse aj zomrieť.

Prvá stovka odvážnych priekopníkov má podniknúť cestu na konci roka 2024. Ak všetko pôjde podľa plánu, prvý človek vstúpi na Mars za celosvetovej pozornosti v januári 2025. Let prvého človeka do vesmíru či na Mesiac boli udalosti, ktoré vyvolali obrovskú pozornosť. „Je to malý krok pre človeka, obrovský skok pre ľudstvo“ – túto pamätnú vetu vyslovil Neil Armstrong na Mesiaci. Čo povie prvý astronaut na Marse?

2. Naozaj obrovská raketa

Na trojmesačnú cestu k Marsu potrebuje ľudstvo extrémne silnú raketu. Doteraz dokázali rakety dostať ľudí na orbitu, maximálne na Mesiac. Lenže v porovnaní s cestou na Mars to vyzerá ako ľahká úloha. Vzdialenosť Zeme a Marsu je približne 200-násobne väčšia ako trasa medzi Zemou a Mesiacom a 200 000-násobne väčšia ako cesta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Fyzické parametre rakety, ktorú už vyvíjajú, vyzerajú podľa plánov ohromujúco. Pozrime sa na ňu bližšie.

spacex-mars-transport-height-compared-to-person_0a000002-80ae-68e1.jpg

122 metrov vysoká raketa by sa dala prirovnať k 40-poschodovému mrakodrapu, ktorý však navyše dokáže uniesť tisíc ton.

Raketa sa v podstate skladá z dvoch častí. Na vrchu je umiestnená vesmírna loď s posádkou a nákladom a pod ňou prvý stupeň rakety, ktorá vynesie loď do vesmíru. Tajomstvo pohonu spočíva v motoroch Raptor, ktoré úž úspešne odskúšali. Jeden takýto motor dokáže vyniesť do vesmíru 310 ton alebo jedno lietadlo Boeing 747. Obrovskú raketu vybavia 42 silnými Raptormi.

Ľudia budú cestovať v lodi vo veľkosti 16-poschodového činžiaka. Počas letu im v podmienkach mikrogravitácie vyplnia čas počítačové hry, lekcie, cvičenie alebo filmy.

3. Tak lacné, ako sa len dá

Aby dokázalo ľudstvo kolonizovať Mars, musí byť cesta oveľa lacnejšia ako doteraz. NASA plánuje vynaložiť na jedného člena posádky 10 miliárd dolárov. Musk chce cenu drasticky stlačiť na jednu 20-tisícinu odhadu NASA. Ako to urobiť?

Vesmírne lety sú vo všeobecnosti také drahé, pretože sa zbytočne plytvá raketami. Pri návrate jednoducho spadnú do oceána alebo zhoria v atmosfére. SpaceX prišiel s nápadom znovupoužitia rakety, ktorá po splnení misie bezpečne zosadne na Zem. S týmto konceptom už má skúsenosti, pretože to robí so svojou raketou Falcon 9. Nemalé prostriedky ušetrí aj tankovanie na obežnej dráhe.

Superlacný let bude vyzerať tak, že obrovská raketa najprv vynesie na obežnú dráhu vesmírnu loď, vráti sa na Zem pre „tanker“ plný paliva a znovu sa vráti k lodi. Až potom sa plne naložená loď s ľuďmi, palivom a nákladom vydá na cestu k Marsu. Tam pristane vo vertikálnej polohe s pomocou raketových motorov. Raketa aj vesmírna loď sa použijú opakovane.

spacex-tankovanie_0a000002-8474-768b.jpg

Palivo sa neskôr bude vyrábať aj priamo na Marse. Pôjde o kombináciu metánu a kyslíka, pretože obe zložky sa dajú získať na mieste. Voda sa rozštiepi elektrolýzou na vodík a kyslík a z oxidu uhličitého a vodíka vznikne metán. Energiu pre tento proces poskytnú solárne panely.

spacex-prvy-krok-mars_0a000002-82e0-4aa5.jpg

4. Marťanské mesto

Prvá stovka priekopníkov na Marse bude mať ťažké podmienky. Musí vybudovať podzemné obydlie, ale aj skleníkové farmy a priemyselné stavby, ktoré budú mať na starosti výrobu pohonných látok do rakety.

Každých 26 mesiacov však prídu posily. "O marťanskej kolónii rozmýšľam ako o organizme, ktorý začína ako jedna bunka a postupne sa stane multibunkovým organizmom. Potom dôjde k diferenciácii, takže tento orgán nebude vyzerať rovnako po celý čas. Rovnako ako prvé osídlenie v Jamestowne nereprezentuje USA v súčasnosti. Podobne to bude s Marsom, ktorý bude novým svetom," vysvetlil rozvoj mesta Musk.

V roku 2050 by na Marse mohlo bývať viac ľudí ako dnes v Prešove. Musk fantazíruje, že marťanské mesto sa stane pevnou súčasťou pozemských správ a čoraz viacej ľudí sa bude zaujímať o vesmírne cestovanie. Letenku si budú môcť dovoliť zaplatiť z veľmi dobre platenej práce na Marse. Nepôjde už len o možnosť pracovať na Marse na ťažbe vody a technologických procesoch súvisiacich s palivom. V tejto fáze už nepôjde len o SpaceX, ale možnosti biznisu prilákajú mnoho iných špecializovaných firiem. Míľnik milión obyvateľov na Marse by sa mohol dosiahnuť v roku 2074.

spacex-europa_0a000002-7fd5-68a2.jpg

5. Cesta sa nekončí

Vesmírne dobývanie nemá skončiť na Marse. SpaceX verí, že dosiahnuteľným sa stane aj zvyšok Slnečnej sústavy. Obrovská raketa by mala byť schopná letieť aj k Jupiteru a Saturnu. Pri týchto plynných obroch sú mesiace s podzemnými oceánmi.

Musk vo svojej prezentácii spomenul ako lákadlo Jupiterov mesiac Europa. Podľa mnohých astronómov je spomedzi známych svetov najlepším kandidátom na objavenie primitívnej formy života.

Superdoprava by si mohla nájsť uplatnenie aj priamo na Zemi. Prekročenie Atlantiku by mohlo trvať 10 minút, a cesta z New Yorku do Tokia by sa podľa Muska dala zvládnuť za 25 minút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok