Najkrajšie fotografie Hubblovho teleskopu z minulého roka

TA3
19.1.2015 20:01

Hubblov teleskop už 25 rokov prináša priekopnícke objavy. Ďalekohľad krúži na obežnej dráhe Zeme, aby pomohol astronómom lepšie zodpovedať na základné otázky astrofyziky.

Najkrajšie fotografie Hubblovho teleskopu z minulého roka
ČTK/NASA, ESA/Hubble & NASA
hubble1.jpg

Guľová hviezdokopa NGC 6535 sa nachádza 22-tisíc svetelných rokov ďaleko od nás v súhvezdí Hada. Takéto hviezdokopy sú pevne previazané skupiny hviezd, ktoré obiehajú galaxie. V Mliečnej dráhe poznáme asi 150 guľových hviezdokop. Väčšina z nich má minimálne 10 miliárd rokov a preto obsahuje najstaršie hviezdy v Galaxii.

hubble2.jpg

Galaxia IC 335 je vzdialená 60 miliónov sveteľných rokov. Nachádza sa v kope galaxií s názvom Fornax (Pec). Z tohto pohľadu sa zdá, že ide o disk otočený k teleskopu svojou hranou. Pre astronómov je to nevýhodná pozícia na presnejšie analýzy.

hubble3.jpg

Fotografia galaxie Markarian 209. Galaxie typu Markarian sú modro sfarbené, rozmermi kompaktné, bohaté na plyny a s nízkym obsahom ťažkých prvkov. Astronómovia ich často skúmajú, pretože sa domnievajú, že ich vlastnosti sú podobné podmienkam v ranom vesmíre.

hubble4.jpg

Guľová hviezdokopa nazvaná Messier 92 v severnej časti súhvezdia Herkula. Je to jedným z najjasnejších hviezdokop v našej galaxii. Za dobrých pozorovacích podmienok je viditeľná aj voľným okom.

hubble5.jpg

Špirála NGC 4102 sa nachádza v severnej časti súhvezdia Veľkej medvedice. Objavili ju už v roku 1789. Od Zeme je vzdialená 55 miliónov svetelných rokov. Formácia hviezd sa sústreďuje okolo malého rotujúceho disku.

hubble6.jpg

Galaxia UGC 1281 sa nachádza vo vzdialenosti 18 miliónov svetelných rokov v súhvezdí Trojuholníka. Je to ideálny kandidát na štúdium spôsobu distribúcie plynu.

hubble7.jpg

Špirálová galaxiu NGC 986 v súhvezdí Pec je vzdialená 56 miliónov svetelných rokov. Typický je tvar do písmena S, okraje tvoria mladé na modro sfarbené hviezdy, jadro žiari hviedami.

hubble8.jpg

Planetárnu hmlovinu NGC 1501 objavil William Herschel už v roku 1787. Je relatívne blízko k Zemi, vo vzdialenosti iba 5 000 svetelných rokov a nachádza sa v súhvezdí Žirafy. Centrálna hviezda bola už predmetom viacerých skúmaní pre jej neobvyklú vlastnosť - zdá sa, akoby pulzovala.

hubble9.jpg

Fotografia malej galaxie NGC 4526 v súhvezdí Panna. Rozptýlené svetlo akoby tvorilo svätožiaru. Pokoj je len zdanlivý, pretože v týchto miestach v roku 1969 a 1994 zachytili výbuch supernovy a v centre je obrovská čierna diera.

hubble10.jpg

Fotografia zachytáva časť veľkého Magellanovho mraku, čo je trpasličia nepravidelná galaxia nazvaná podľa moreplavca Fernanda Magallena. Od Slnka je vzdialená 160-tisíc svetelných rokov a dosahuje tretinu priemeru Mliečnej cesty. Na obrázku je aj časť mraku - hmloviny Tarantula. Veľký Magellanov mrak sa pravdepodobne pred niekoľkými miliardami rokov dostal do blízkosti Mliečnej cesty, čo mohlo spustiť prudšiu tvorbu nových hviezd.

hubble11.jpg

NGC 4206 je galaxia v súhvezdí Panna, tiež ju objavil William Herschel. Nachádza sa asi 70 miliónov svetelných rokov od Zeme. Obrázok pekne zachytáva miesta, kde sa rodia nové hviezdy - to sú modré plochy. Zhluky červenej farby na druhej strane sú staršie hviezdy.

hubble12.jpg

Jedna z najžiarivejších hviezd na Mliečnej dráhe AG Carinae. Táto hviezda a jej podobné veľmi rýchlo strácajú hmotnosť. Dôvodom je hviezdny vietor s rýchlosťou až 7 miliónov kilometrov za hodinu.

hubble13.jpg

Galaxia NGC 7793 v súhvezdí Sochára vyzerá pokojne, ale aj jej súčasťou je čierna diera, ktorá požiera okolitý materiál.

hubble14.jpg

Galaxia NGC 6872 v súhvezdí Páva má nevyčajný tvar, ktorý spôsobuje menšia galaxia ležiaca vedľa. Je to jedna z najväčších známych špirálových galaxií s priečkou.

hubble15.jpg

Špirálová galaxia PGC 54493 v súhvezdí Hada. Táto galaxia je súčasťou galaktickej kopy, ktorú vedci študujú pre fenomén známy ako slabá gravitačná šošovka.

hubble16.jpg

Špirálová galaxia NGC 1433 je vzdialená od Zeme 32 miliónov hviezdnych rokov. Tento typ galaxie je známy veľmi žiarivým stredom. Jadrá galaxií sú veľmi zaujímavé pre vedcov, pretože väčšinou obsahujú čiernu dieru.

hubble17.jpg

Galaxia vzdielená 40 miliónov svetelných rokov v súhvezdí Delfín. Ide o stredne veľkú špirálovú galaxiu s jasným jadrom. Stred vyžaruje silné záblesky.

hubble18.jpg

Táto galaxia má dlhý názov: ACT-CL J0102-4915, ale astronómovia ju poznajú aj pod španielským názvom El Gordo (veľký). A prečo ten názov?  Ide o kopu galaxií obrovskej veľkosti, obsahujúcu v sebe tisícky galaxií. Vlastne je to najväčšia známa kopa galaxií. Vďaka Hubblovmu teleskopu sa podarilo odhaliť, že hmotnosť kopy je asi 3 milión miliárdkrát vyššia ako hmotnosť nášho Slnka.

hubble20.jpg

Zrodila sa nová hviezda. Svetlý bod je supernova známa ako SN 1972E v špirálovej galaxii Messier 82, ktorá získala aj prezývku „Cigarová galaxia“. Ide o najbližšiu supernovu k Zemi najdenú za posledných 40 rokov. Na vesmírne pomery je dosť blízko k Zemi – asi 12 miliónov svetelných rokov.

hubble22.jpg

Aký bude rok 2015 pre Hubblov teleskop? Zrejme o nič chudobnejší. Prinášame vám prvú ochutnávku. Slávne Piliere stvorenia sú ikonickou snímkou Hubblovho teleskopu.

Prvýkrát Hubble odfotografoval objekt v roku 1995. V januári priniesol teleskop ešte ostrejší záber. Vidíme na ňom, ako je prach a plyn spaľovaný intenzívnou radiáciou z nových hviezd a nahlodávaný slnečným vetrom z blízkych masívnych hviezd.

Útvar v Orlej hmlovine vzdialený 6 500 svetelných rokov však už pravdepodobne tisícročia neexistuje pre výbuch supernovy. Pre rýchlosť svetla však deštrukciu ešte nemôžeme vidieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok