Českí ministri sa stretli s dalajlámom, Čína reaguje kritikou

TA3 TASR
19.10.2016 15:39

Čína kritizuje každú krajinu, ktorej politickí predstavitelia sa stretnú s tibetským dalajlámom. Tejto zaužívanej praxi čínskej vlády sa nevyhla ani Česká republika. V pondelok sa totiž dalajláma stretol s viacerými ministrami.

Osobná Hermanova aktivita

Prezident Miloš Zeman, predseda vlády Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček sa v spoločnom vyhlásení dištancovali od schôdzky šéfa rezortu kultúry s dalajlámom, v ktorom označili stretnutie za osobnú Hermanovu aktivitu. Súčasne v ňom ubezpečili, že Tibet vnímajú ako súčasť Čínskej ľudovej republiky.

Vo vyhlásení signatári uistili, že ČR vychádza pri naplňovaní svojej dlhodobej politiky voči Čínskej ľudovej republike z princípov strategického partnerstva medzi oboma krajinami a z rešpektu k zvrchovanosti a územnej celistvosti ČĽR, ktorej súčasťou je Tibet. Súčasne písali o rozvoji dvojstranných vzťahov v ostatných rokoch, ktorý považujú za prínos pre obe strany.

Osobné aktivity niektorých českých politikov nie sú výrazom zmeny oficiálnej politiky ČR a považovali by sme za nešťastné, aby boli takto kýmkoľvek vnímané, konštatovali vo vyhlásení. Zaorálek v reakcii uviedol, že jeho rezort pripravuje stanovisko pre rôzne subjekty a tak to bolo aj v prípade utorkového vyhlásenia, ktoré podľa jeho slov iba opakuje základné princípy česko-čínskeho strategického partnerstva.

Búrka v pohári vody

Dôležité sú podpisy najvyšších ústavných činiteľov pod ním, pretože tieto princípy tak potvrdili, dodal. Minister Herman v rozhovore pre internetový server iDNES.cz odmietol kritiku vrcholných predstaviteľov krajiny a konštatoval, že jej nerozumie.

"Pokiaľ by stretnutie ministra kultúry s duchovným malo narušiť vzťahy Česka a Číny, tak tieto vzťahy stoja na hlinených nohách," vyhlásil a dodal, že ani Brusel, ani Washington, ani Peking, ani Moskva, ani Vatikán nemajú čo hovoriť do priorít českej zahraničnej politiky.

Reakciu označil za búrku v pohári vody, pretože podobné stretnutia sa konajú aj v Švajčiarsku, Veľkej Británii a Spojených štátov a neplynú z nich žiadne ekonomické problémy.

Podpora u Babiša

Na otázku, aké by mali byť podľa neho česko-čínske vzťahy, minister uviedol, že by mali byť partnerské a suverénne. "Vždy som hovoril, že je treba podporovať obchodnú a kultúrnu výmenu, turizmus. To je správne. A čo sa týka kultúrnej oblasti, tak sa o to tiež usilujem. Ale mal by to byť partnerský vzťah suverénnych krajín," podčiarkol.

Herman našiel podporu u ministra financií Andreja Babiša, ktorý sa nechal podľa informácií českých médií počuť, že jeho kolega z vlády bol kritizovaný za veci, ktoré neovplyvňujú ekonomickú spoluprácu oboch krajín.

Babiš navyše nevidí ekonomické vzťahy s Čínou ako mimoriadne dobré. Vzájomná bilancia, ktorá hovorí o tom, že ČR dováža z Číny desaťkrát viac, ako do nej vyváža, je jasná, poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok