Čína hrozí odvetou za to, že sa Kiska stretol s dalajlámom

TA3 ČTK
17.10.2016 12:10

Víkendové neformálne stretnutie Andreja Kisku s dalajlámom vraj rozbilo politický základ čínsko-slovenských vzťahov. Tvrdí to Čína, ktorá Slovensku pohrozila odvetnou reakciou.

Považujú ho za separatistu

Čínske ministerstvo zahraničia pohrozilo neupresnenou odvetnou reakciou za to, že sa náš prezident Kiska stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom, ktorý v rámci cesty po Európe navštívil Slovensko.

Peking považuje 80-ročného dalajlámu, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny za mier, za separatistu presadzujúceho nezávislosť Tibetu. Túto oblasť čínska armáda obsadila v roku 1950. Dalajláma, ktorý prišiel na Slovensko v sobotu, sa s Kiskom stretol v nedeľu v Bratislave v reštaurácii. Na facebookovej stránke slovenského prezidenta sa neskôr objavili fotografie z tohto stretnutia a Kiskova poznámka, že stretnutie s dalajlámom považuje za veľkú poctu.

Kiska ignoroval "ostrý nesúhlas" Číny a stretol sa s dalajlámom, vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing. Toto stretnutie podľa jej slov bolo v rozpore s "politikou jednotnej Číny", ktorú slovenská vláda sľúbila podporovať. "S tým Čína absolútne nesúhlasí a prijme zodpovedajúcu reakciu," povedala hovorkyňa bez ďalších podrobností.

Zakazujú akýkoľvek kontakt

Dalajláma sa podľa Chua Čchun-jing dlhodobo snaží o odtrhnutie Tibetu od Číny, a čínska vláda je proti tomu, aby ktorýkoľvek zahraničný činiteľ bol s dalajlámom v akejkoľvek forme kontaktu. Stretnutie Kisku s dalajlámom "rozbilo politický základ čínsko-slovenských vzťahov", dodala hovorkyňa.

Dalajlámova trojdňová návšteva Slovenska sa skončila v pondelok a duchovný vodca sa presúva do Prahy. V českej metropole sa zúčastní konferencie Forum 2000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok