Premiér krajiny EÚ bol naposledy obeťou atentátu pred takmer 40 rokmi. Útok na Fica je za poslednú dobu najvážnejší

Poslednou obeťou atentátu v Európe bol švédsky predseda vlády Olof Palme v roku 1986. Palme bol ľavicovým politikom, útok neprežil. Pred desiatimi dňami zbili nemeckého politika a v roku 2019 zase bodným ranám podľahol starosta Gdanska. Informuje o tom Euractiv.

Atentát na Roberta Fica sledoval celý svet. V 21. storočí sa podobné útoky už často nedejú. Naposledy k jednému došlo v roku 1986 na premiéra Olofa Palmeho, čo je viac ako 38 rokov dozadu. Švédsky predseda vlády atentát neprežil, píše portál Euractiv.

Páchateľa neodhalili

“Švédsky premiér bol smrteľne zranený jedinou guľkou. Palme kráčal z kina spolu s manželkou Lisbeth Palme, ktorú zranila druhá guľka. Palme pri sebe nemal ochranku,“ uvádza ďalej portál.

Dodnes sa nevie, kto má smrť švédskeho premiéra na svedomí. Jeho manželka identifikovala ako útočníka muža menom Christer Petterson, toho ale neskôr obvinenia zbavili. Najnovšia teória hovorí o inom mužovi, ktorý sa volal Stig Engström. Ten si ale v roku 2000 siahol na život.

Palme bol jedným z najvplyvnejších švédskych politikov. Bol ľavičiarom, tak ako Fico. Engström patril medzi jeho kritikov.

Ojedinelé incidenty v Európe

Útoky na politikov nie sú časté, ale dejú sa aj v dnešnej dobe. V roku 2019 zomrel poľský starosta mesta Gdansk Paweł Bogdan Adamowicz na následky bodných rán. Adamowicz bol liberálnym politikom a verejne bojoval za práva LGBTI+ ľudí. Z jeho smrti obvinili 27-ročného Stefana Wilmonta trpiacieho schizofréniou. Svoj rozsudok spoznal v marci 2023. Súd ho neprávoplatne odsúdil na doživotie.

Pred necelým polrokom postrelili asistentku švédskeho europoslanca v Belgicku. Jej život ale nebol v ohrození a nešlo o teroristický útok.

Pred desiatimi dňami sa stal obeťou útoku nemecký europoslanec Matthias Ecke. Napadnúť ho mali štyria tínedžeri počas toho, ako vylepoval letáky za svoju stranu SPD v Drážďanoch. Ecke utrpel zlomeniny na tvári.

Pozrite si archívnu reportáž z roku 2020 o útoku na starostu Gdanska:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok