Gašpar: Odvolávanie Dolinkovej a Šimkovičovej bol politický cirkus. Kolíková si myslí, že mu vadí, že kritizuje jeho syna vo vedení SIS

14.5.2024 22:35

Do relácie Král na ťahu prijali pozvanie Mária Kolíková a Juraj Krúpa za stranu SaS. Proti nim sa postavili Tibor Gašpar a Boris Susko za stranu Smer-SD. Hostia sa rozprávali o NAKA, SIS, právnom štáte či o odvolávaní v parlamente.

kral
Foto: ta3

Odvolávanie alebo cirkus?

„Pri odvolávaní sme ukázali, že koalícia je jednotná a bude to pokračovať aj ďalej. Tá nestabilita bola za posledného tri a pol roka,“ reagoval Susko na hlasovanie v parlamente o odvolávaní ministeriek zdravotníctva a kultúry.

Kolíková s Krúpom si napriek výsledku hlasovania stále myslia, že by obe ministerky mali odísť. „Vy ste neurobili vôbec nič, len ste skorumpovali túto krajinu, prenechali oligarchom a teraz to vraciate späť,“ reagoval poslanec z SaS.

Za „politický cirkus“ Gašpar považuje snahy opozície o odvolávanie jednotlivých ministrov. „Pozrite si, v akom stave sa zdelili rôzne rezorty, a vôbec krajina. Ministri to šesť mesiacov len opravujú a pripravujú novú legaslatívu, ktorá má tieto veci zmeniť.“

Kolíková ich vyzvala, aby sa nevyhovárali na predošlú vládu, ale aby robili to, čo treba, aby sa situácia na Slovensku v rôznych oblastiach zlepšila.

Šéf SIS a predseda parlamentu

Gašpar si podľa exministerky spravodlivosti musí myslieť, že opozícia nemá robiť vôbec nič, lebo sa to nemá. Narážala na margo námestníka SIS Pavla Gašpara, ktorý je jeho synom. „Generálneho prokurátora treba na to upozorniť, ktorý má priestor na vyvodenie zodpovednosti. Koalícii, a osobitne Gašparovi, vadí, že kritizujem jeho syna vo vedení SIS,“ tvrdí.

Krúpovi sa nepáči aj to, že koalícia obišla pri voľbe šéfa SIS aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

„Nebola to moja iniciatíva vymenovať ho,“ oponoval Kolíkovej Gašpar s tým, že podnet mala podať ako poslankyňa či občianka SR a nie ako predsedníčka výboru na kontrolu činnosti SIS.

Platí, že na túto pozíciu sa volia poslanci opozície. Môžu sa však prijať kroky, ktoré pozná rokovací poriadok, a pokúsia sa o odvolanie Kolíkovej z tohto postu.

Na záver členovia Smeru potvrdili, že koalícia funguje. Danko si myslí, že si môže niečo nárokovať, ale určite sa napokon dohodnú, myslí si Susko.

Krúpa však má za to, že Peter Žiga ostane predsedom parlamentu až do konca volebného obdobia.

Celú reláciu Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok