Poslanci ukončili rokovanie. Na stôl položili viaceré témy, sú nimi aj návrhy na odvolanie Šimkovičovej a Dolinkovej

ta3/TASR
7.5.2024 09:28 , Aktualizované: 7.5.2024 19:15

Poslanci NR SR ukončili utorkový rokovací deň 12. schôdze diskusiou k vládnemu návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Začiatok rokovania

Rokovanie začali návrhom poslankyne Veroniky Remišovej (OĽANO, Za ľudí, KÚ), ktorá by chcela uznesením odsúdiť "škandalózne správanie predsedu vlády Roberta Fica, ktorý mimoriadne nevhodným a agresívnym spôsobom ponížil štátnych úradníkov a zdegradoval úroveň verejnej debaty".

Remišová podala návrh ešte v decembri 2023. Poslankyňa tvrdí, že Fico svojím výrokom na adresu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a jeho kolegov prekročil všetky červené čiary normálneho správania. Označením úradníkov za teroristov, ktorých by "uškrtil", Fico podľa nej "úplne dehonestoval funkciu predsedu vlády".

Viaceré návrhy zákona

Parlament má v utorok v dopoludňajšom hlasovaní rozhodnúť o viacerých návrhoch zákonov. Popoludní majú poslanci na programe tri návrhy z dielne ministerstva zdravotníctva. Ide o novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a novelu zákona o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí.

Správanie premiéra

Poslanci odmietli uznesenie, ktorým by odsúdili správanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) voči štátnym úradníkom. Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) návrh predložila ešte v decembri 2023.

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti

Zloženie členov rady školy v reedukačných centrách a diagnostických centrách sa nebude meniť. Poslanci Národnej rady odmietli v utorok novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve z dielne SaS, ktorá zmenu navrhovala.

SaS neuspela ani s novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Plénum ju odmietlo. Skupina poslancov za SaS ňou chcela oslobodiť sprievodcov maloletých pacientov do 12 rokov od úhrady poplatkov za ich pobyt v nemocnici.

Podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy

Poslanci odmietli novelu školského zákona, v ktorom poslankyňa Tina Gažovičová (PS) navrhovala vytvoriť podporný mechanizmus na uľahčenie prípravy školy na vzdelávanie dieťaťa so zdravotným znevýhodnením. Podľa návrhu mohol zákonný zástupca dieťaťa so zdravotným znevýhodnením mať možnosť podať spádovej materskej alebo základnej škole ohlásenie o plánovanom nástupe takéhoto dieťaťa.

Registrácia zdravotníckeho pracovníka

Široká verejnosť nebude mať možnosť overiť si registráciu zdravotníckeho pracovníka prostredníctvom portálu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Parlament v utorok odmietol návrh novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou z dielne poslancov Národnej rady (NR) SR z KDH Petra Stachuru a Františka Majerského.

"Cieľom návrhu zákona je možnosť, aby si občan mohol overiť prostredníctvom portálu ÚDZS informáciu, či zdravotnícky pracovník má platnú registráciu a teda, či ho ošetruje osoba s príslušnou kvalifikáciou na výkon danej činnosti," načrtli v návrhu poslanci.

Zabránenie poplatkov

Poslanci odmietli návrh zákona z dielne poslancov opozičného KDH, ktorým chceli zabrániť prenášaniu nákladov spojených s manažmentom zdravotnej starostlivosti na pacienta. Novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti plénum neposunulo do druhého čítania.

Cieľom novely bolo spresniť existujúce ustanovenia zákona, podľa ktorého je súčasťou zdravotného výkonu aj objednanie pacienta na konkrétny dátum a čas.

Protifašistický odboj

Poslanci odmietli novelu zákona o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, ako aj novelu zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno-technických prostriedkov (ITP). Obe predložil opozičný poslanec Juraj Krúpa (SaS).

Zmenou zákona o protifašistickom odboji chcel zamedziť zneužívaniu protifašistického odboja či odkazu Slovenského národného povstania na propagáciu proruských naratívov.

Zmena rodného čísla

Spôsob zmeny rodného čísla sa nebude upravovať. Poslanci nepodporili novelu zákona o rodnom čísle z dielne Richarda Vašečku a Anny Záborskej (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorá zmenu predpokladala.

Novelou chceli zabezpečiť, aby bolo možné zmeniť rodné číslo osoby pri nesprávne určenom pohlaví osoby na základe lekárskeho posudku, ktorý je potvrdením genetických výsledkov určenia skutočného biologického pohlavia.

Výbor o zmenách v polícii nerokoval

Parlamentný brannobezpečnostný výbor v utorok nerokoval o zmenách v Policajnom zbore. Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze iniciovanej opozíciou. Predseda výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) považuje rokovanie o téme aktuálne za predčasné. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) hovorí o marení výkonu fungovania výboru.

"Počkajme si na to, keď bude známa konečná organizačná štruktúra Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), alebo aj Národnej centrály osobitných druhov kriminality (NCODK), potom môžeme o tom začať diskutovať," uviedol Gašpar. Myslí si, že otázka bola nastolená predčasne. 

Krúpa zdôvodnil žiadosť o zvolanie výboru obavami, či ide reforma správnym smerom. Namieta neschválenie programu. Pýta sa, kto iný ako brannobezpečnostný výbor by sa mal zmenami v polícii zaoberať. Pripomenul tiež, že o reorganizácii NAKA už výbor diskutoval vo februári.

Rokovanie o návrhu na odvolanie Šimkovičovej

O návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie bude Národná rada SR rokovať v piatok ráno. Plénum o tom rozhodlo v utorok.

Návrh na vyslovenie nedôvery Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS ešte vo februári. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

Odvolávať chcú aj Dolinkovú

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie by sa mala konať vo štvrtok podvečer o 17.30 h.

Opozičné hnutia PS, KDH a Slovensko vidia na odvolanie ministerky viacero dôvodov. Argumentujú neriešením problémov zdravotníctva, ako kolabujúci ambulantný sektor či nedostatok sestier. Hovoria aj o ohrozovaní eurofondov či "netransparentnom" rozhodnutí v súvislosti s výstavbou koncovej univerzitnej nemocnice, ktorá mala pôvodne stáť na bratislavských Rázsochách. SaS zvolanie schôdze nepodporila. Argumentuje, že za niektoré problémy, pre ktoré chcú opoziční politici ministerku odvolávať, sú zodpovední aj niektorí z nich.

Ministerka na svoj koniec vo funkcii dôvod nevidí. Opozičnú iniciatívu označila za "úbohé politikárčenie" a zúfalstvo poslancov Mareka Krajčího (Slovensko, KÚ, Za ľudí) a Oskara Dvořáka (PS).

Deň ukončili diskusiou k novele o ochrane verejného zdravia

Legislatíva o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia má zvýšiť ochranu zdravia zamestnancov. Súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Parlament o nej rokuje v druhom čítaní.

Poslanec Ján Horecký (KDH) predniesol aj pozmeňujúci návrh týkajúci sa zmien školského zákona s cieľom vypustiť ustanovenie o vyučovaní telesnej a športovej výchovy schválené v predchádzajúcom volebnom období. Reagoval tak aj na pozmeňujúci zákon schválený k tejto legislatíve na výbore.

Poslanci budú pokračovať v schôdzi vo štvrtok rokovaním o vládnom návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy v druhom čítaní. Jeho cieľom je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami. Ide najmä o prevzatie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok