Veľká zmena v susednom Česku: Ústavný súd rozhodol, že na zmenu pohlavia bude stačiť osobné prehlásenie

ta3/ČTK
7.5.2024 09:26 , Aktualizované: 7.5.2024 09:49

Chirurgický zákrok už nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Súčasná právna úprava neobstála pred českým ústavným súdom, ktorý zrušil sporné paragrafy s účinnosťou od polovice roka 2025.

Požiadavka chirurgického zákroku a kastrácie na "statusovú" zmenu pohlavia je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou, uviedol český ústavný súd. 

Do prerokovania a prijatia nových právnych predpisov platia existujúce podmienky.

Porušenie ľudskej dôstojnosti

Ústavný súd uznal, že súčasná úprava môže sledovať legitímny cieľ, t. j. zabezpečenie právnej istoty a stability. "Podľa ústavného súdu sú však zákonné požiadavky na chirurgickú premenu pohlavných orgánov a znemožnenie reprodukčnej funkcie v priamom rozpore so základným právom trans osôb na ochranu ich telesnej integrity a osobnej autonómie, a to predovšetkým preto, že porušujú ich ľudskú dôstojnosť," uvádza sa v náleze sudcu spravodajcu Jaromíra Jirsu.

Muž, ktorý sa usiluje o zmenu pohlavia

Na ústavný súd sa obrátil muž, ktorý je oficiálne registrovaný ako žena a ktorý sa usiluje o zmenu pohlavia, ale nechce podstúpiť chirurgický zákrok, a preto neuspel na matrike a správnych súdoch.

Jeden z trojčlenných senátov ústavného súdu postúpil jeho podnet plénu, t. j. orgánu všetkých ústavných sudcov. Plénum jej veľkou väčšinou vyhovelo. Dvaja z pätnástich sudcov, konkrétne Josef Fiala a Milan Hulmák, vyjadrili nesúhlas.

Nádej pre ostatných

Autor návrhu uvítal utorkové zistenie ako nádej pre ostatných. "Pozitívne rozhodnutie súdu by snáď mohlo byť nádejou pre tých, ktorí si nie sú istí, či chcú podstúpiť kastráciu, alebo ju nechcú či nemôžu podstúpiť. Že sa situácia niekam posúva a v blízkej budúcnosti by si snáď mohli zmeniť aj svoje doklady bez potreby spomínanej diskriminačnej podmienky," uviedol v tlačovej správe.

Už približne pred desiatimi rokmi si uvedomil, že si kastráciu neželá, a dúfal, že situácia by sa mohla zmeniť. "Nestalo sa tak a medzitým na mape Európy postupne pribúdali krajiny, ktoré túto podmienku odstraňovali. Na súd som sa obzvlášť nechcel obrátiť, ale bola to príležitosť prispieť k zmene a dožiť sa jej. Je pre mňa nepríjemné, že musím neustále riešiť nejakú situáciu s dokladmi a že sa musím odovzdať cudziemu človeku len preto, aby som si otvoril bankový účet, pretože ten človek si buď všimne, že mám ženské meno, alebo že mám v rodnom čísle päťku, ktorú majú ženy," povedal.

Zmeny v zákonníku

Ústavný súd vypustil z občianskeho zákonníka vetu, že "k zmene pohlavia dochádza chirurgickým zákrokom so súčasným znemožnením reprodukčnej funkcie a transformáciou pohlavných orgánov".

Zo zákona o špecifických zdravotných službách vypustil vetu, podľa ktorej "na účely tohto zákona sa zmenou pohlavia transsexuálnych pacientov rozumie vykonanie lekárskych zákrokov, ktorých účelom je vykonanie zmeny pohlavia chirurgickým zákrokom so súčasným vyradením reprodukčnej funkcie". Vo zvyšnej časti návrh neprešiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok