Mozog sa začína zmenšovať už po tridsiatke. Odborníčka radí, ako ho cvičiť a oddialiť jeho starnutie

ta3
27.4.2024 05:45

Tak ako nemôžeme uniknúť starnutiu tela, nemôžeme uniknúť ani starnutiu mozgu. Ako pomaly strácame zdravé bunky, mozog sa začína zmenšovať. Tento proces sa začína už po tridsiatke a po štyridsiatke už môžu byť zmeny viditeľné, píše poľský web Medonet.

Všeliek na zdravý mozog? Neurochirurg radí zamerať sa na tieto tri veci
Profimedia

Nevyhnutný proces starnutia

Celé sa to však dá spomaliť. Tiež sa dá zvýšiť odolnosť mozgu. Doktorka Olga Milczareková pre medonet.pl prezradila, ako sa ona sama stará o kondíciu svojho mozgu. Má štyri jednoduché spôsoby.

„Z neurologického hľadiska sa zrelosť centrálneho nervového systému dosahuje približne vo veku 20 rokov. Vtedy mozog dosahuje svoju maximálnu kapacitu a je fungujúcim strojom,“ vysvetlila Milczareková.

Po 40. roku života si človek začína všímať, že kognitívne procesy ako pamäť, pozornosť či schopnosť učiť sa už nie sú také, aké boli predtým.

V mozgu dochádza k pomalému úbytku buniek, a tým aj spojení medzi nimi. „Mozog sa teda v istom zmysle zmenšuje, zmenšuje sa jeho objem a normálne bunky sú nahrádzané patologickými. To sa deje okrem iného v dôsledku hromadenia škodlivých látok v mozgu, napríklad cholesterolu, alebo v dôsledku mininárazov,“ priblížila neurologička.

„Jednoducho povedané, čím sme starší, tým menej mozgových buniek máme - je to nevyhnutný proces starnutia.“

Dobrý tréning

V štyridsiatke sa proces starnutia tela zrýchľuje. Deje sa tak na úrovni telesnej a duševnej kondície. Dobrou správou však podľa poľského portálu je, že tempo týchto zmien sa dá spomaliť. Najlepšie je však začať konať oveľa skôr.

Pokiaľ ide o myseľ, je dôležité cvičiť ju v každom veku, ale po 40. roku života obzvlášť. „Dobrým tréningom možno spomaliť proces starnutia mozgu až o päť až sedem rokov,“ zdôraznila Milczareková.

„V prvom rade treba dbať na cvičenie. Pohyb zabezpečuje lepšie okysličenie mozgu - ten tak lepšie pracuje, čo ho automaticky posilňuje.“ Pripomína, že pohybová koordinácia je tiež funkciou mozgu.

Doktorka ozrejmila, že bez zdravej stravy nie je zdravý mozog. „To, čo robím, je, že sa snažím obmedziť mäso v strave, jem ho dvakrát týždenne. Tiež čo najmenej konzumovať vysoko spracované mäsové výrobky ako mleté mäso či nekvalitné údeniny, ktoré sa považujú za najškodlivejšie. Alkohol len s mierou.“

Dôležitý je aj kvalitný pravidelný spánok a schopnosť zvládať stres. „Čím menej stresu v živote, tým väčší prínos pre mozog,“ dodala Milczareková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok