Všeliek na zdravý mozog? Neurochirurg radí zamerať sa na tieto tri veci

ta3 ČTK
18.3.2023 06:00

Vyhýbať sa nárazom, robiť duševnú činnosť, napríklad vymýšľať rozprávky pre vnúčatá, a tiež cvičiť. To radí pre udržanie zdravého mozgu popredný britský neurochirurg Henry Marsh. Preslávil sa aj vďaka knihám, ktoré o svojej skúsenosti napísal, informuje denník The Guardian. V slovenčine vyšli v roku 2017 jeho pamäte pod názvom Neublížiš.

Všeliek na zdravý mozog? Neurochirurg radí zamerať sa na tieto tri veci
Profimedia

Sedemdesiattriročný Marsh od 90. rokov do začiatku ruskej invázie pôsobil aj na Ukrajine. Hovorí, že na poslednú návštevu Kyjeva prišiel v rovnakom čase, ako tam dorazili ruské riadené strely. "Po prvé je dôležité vyhnúť sa nárazom do hlavy," uviedol Marsh a dodal, že aj menšie zranenia hlavy celkovo spôsobujú poškodenie. Preto lekár odporúča úplne sa vyhýbať športom, pri ktorých dochádza k opakovaným úrazom hlavy.

Kvalitný život

Rovnako je podľa neho dôležitá mozgová aktivita. "Čím aktívnejší mozog máte, o to dlhšie bude trvať, kým sa mu vybijú baterky," povedal Marsh. "Vieme, že čím je človek starší pri dokončení vysokoškolského vzdelania, o to nižšie je riziko demencie,“ dodáva lekár príklad z vedeckého výskumu.

Marsh si duševnú aktivitu udržiava vymýšľaním rozprávok pre svoje vnúčatá. Rád by ich spísal do knihy, o ktorej hovorí, že by mala byť jeho posledná. "Rovnako ako väčšinu ľudí ma desia vyhliadky na to, čo čaká mojich vnukov za 20 alebo 40 rokov," uviedol neurochirurg. 

Stres môže byť podľa Marsha pre človeka do určitej miery dobrý. "Na druhej strane, je tu mnoho dôkazov, že vysoký krvný tlak vedie k úbytku bielej hmoty mozgovej. Keď som operoval, mával som obdobia, keď mi kvôli stresu extrémne stúpol krvný tlak, neviem však, či to súvisí so zmenami, ktoré ukázal môj mozgový sken," uviedol neurochirurg. Na skene, ktorý si pred niekoľkými rokmi nechal urobiť, vyzeral jeho mozog starší, než čakal.

Za niečo, čo sa blíži univerzálnemu "všelieku", považuje Marsh cvičenie. "Ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú nižšiu mieru demencie a depresie. Hoci nemožno preukázať príčinnú súvislosť," povedal lekár. "Nejde o to, ako dlho žijete, ale o kvalitu času, ktorý máte. A to teraz cítim silnejšie ako inokedy," uviedol Marsh, ktorému bola na začiatku roka 2020 diagnostikovaná pokročilá rakovina prostaty. Za kvalitný považuje lekár taký život, v ktorom človek pomáha ostatným ľuďom a prírode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok