Ešte sa ani len nenadýchli. Znečistený vzduch ovplyvňuje aj mozog nenarodených detí

ta3/Veronika Kužmová
22.10.2022 06:00

Už dávnejšie štúdie v oblasti gravidity ukázali, že dýchanie intoxikovaného vzduchu zvyšuje riziko prirodzeného potratu, predčasného pôrodu či narušeného vývoja mozgu plodu. Najnovšie výskumy však odhalili, že toxické zložky znečisteného ovzdušia prechádzajú cez matku priamo k plodu a môžu mu spôsobiť celoživotné následky.

tehotenstvo tehotna pregnant pôrod pôrodnica rodenie ilu (ČTK)
ČTK

Prvýkrát boli čiastočky znečisteného ovzdušia v placentách odhalené v roku 2018 profesorom Jonathanom Griggom a jeho kolegami z Queen Mary University v Londýne.  "Častice, ktoré sa dostávajú do mozgu plodov predstavujú veľké riziko, pretože môžu mať pre dieťa celoživotné následky. Je to znepokojujúce, ale ešte nevieme, čo sa stane, keď častice uviaznu na rôznych miestach v tele a začnú vyplavovať svoje chemikálie. Na to je potrebný ďalší výskum,“ povedal v tom čase Grigg.

Znečistené pľúca, pečeň aj krv 

Najnovší výskum v tejto oblasti, o ktorého výsledkoch informoval aj denník The Guardian, bol vykonaný v spolupráci s matkami nefajčiarkami v Škótsku a Belgicku, na miestach s relatívne nízkym znečistením ovzdušia. Štúdia, publikovaná v časopise Lancet Planetary Health, odhalila toxické častice takto zničeného ovzdušia v každej skúmanej vzorke pľúc, pečene a mozgového tkaniva nenarodených detí ešte predtým, ako sa prvýkrát nadýchli. Intoxikované boli aj skúmané vzorky pupočníkovej krvi a placenty.

V skúmaných vzorkách sa našli čiastočky sadzí, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt pri spaľovaní fosílnych palív vo vozidlách, domácnostiach a továrňach, a ktoré prinášajú do tela toxické látky a následne v ňom spôsobujú zápalové procesy.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok