Mohutné posilnenie obrany. Británia podľa Sunaka uvedie zbrojný priemysel do vojnového režimu

ta3/ČTK
23.4.2024 16:41

Britská vláda uvedie zbrojný priemysel do vojnového režimu, povedal dnes britský premiér Rishi Sunak pri návšteve Varšavy na tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.

Británia ide vlastnou cestou už tri roky. Sunak vníma brexit ako príležitosť, verejnosť spokojná nie je
AP Photo/Alberto Pezzali

Sunak tiež oznámil, že Británia do roku 2030 zvýši výdavky na obranu na najmenej 2,5 percenta HDP.

Britániu podľa Sunaka čaká "najväčšie posilnenie obrany za poslednú generáciu" a podľa plánov britskej vlády by krajina mala mať najväčšiu vojenskú silu v Európe a po Spojených štátoch druhú najväčšiu v Severoatlantickej alianci.

Obranný priemysel Britov

Ako už predtým oznámil Sunakov úrad, Británia poskytne Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou doposiaľ najväčší balík vojenskej pomoci v hodnote 500 miliónov libier (14,7 miliardy korún). Bude obsahovať napríklad skoro štyri milióny kusov munície, 400 vozidiel, 60 lodí alebo rakety dlhého doletu Storm Shadow.

Sunak upozornil, že prípadné víťazstvo Ruska vo vojne na Ukrajine by ruského prezidenta Vladimíra Putina povzbudilo. "Nezastaví sa na Ukrajine... Túži, aj keď na to ešte nemá kapacitu, zaútočiť na ďalšie európske krajiny, potenciálne vrátane spojencov z NATO, ktorých by sme mali povinnosť brániť, tak ako oni majú povinnosť brániť nás," povedal Sunak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok