Izrael by mal rozlišovať medzi teroristami a Hamasom, odkazujú USA. Sunak a Macron sa zhodli ohľadom humanitárnej pomoci

ta3/čtk/TASR
29.10.2023 16:33 , Aktualizované: 29.10.2023 20:01

Spojené štáty vyzvali Izrael, aby rozlišoval medzi radikálnym hnutím Hamas a palestínskymi civilistami. Výzva zaznela prostredníctvom bezpečnostného poradcu Bieleho domu v druhý deň zintenzívnenej fázy izraelskej protiofenzívy proti Hamasu v pásme Gazy v reakcii na teroristický útok islamistov na Izrael zo 7. októbra. Britský premiér Rishi Sunak a francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonickom rozhovore zdôraznili potrebu naliehavej humanitárnej pomoci pre pásmo Gazy, oznámil Sunakov úrad na londýnskej Downing Street.

Israel_Palestinians794284.jpg
TASR/AP

Izrael je povinný chrániť životy

„Sme presvedčení, že každú hodinu, každý deň tejto vojenskej operácie by izraelská vláda mala prijať všetky opatrenia, ktoré má k dispozícii, aby rozlíšila medzi Hamasom - teroristami, ktorí sú legitímnymi vojenskými cieľmi - a civilistami, ktorí nimi nie sú,“ povedal pre spravodajskú stanicu CNN bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

Sullivan pre agentúru Reuters uviedol, že Izrael je povinný chrániť životy nevinných civilistov v pásme Gazy. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena medzitým čelí zvýšenému tlaku, aby dala jasne najavo, že neochvejná podpora Izraela neznamená schvaľovanie všetkého, čo jeho spojenec robí v zbedačenej enkláve ako odvetu za útok Hamasu, píše agentúra Reuters.

Sullivan povedal, že Biden toto stanovisko oznámi izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi v telefonickom rozhovore. Úrad izraelského premiéra večer potvrdil, že rozhovor sa už uskutočnil.

Netanjahuovou zodpovednosťou „obmedziť“ extrémistických židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu, ktorý Izrael dlhodobo okupuje, myslí si Sullivan. „Je úplne neprijateľné, aby extrémistickí osadníci páchali násilie na nevinných ľuďoch na Západnom brehu,“ zdôraznil Sullivan.

Prezident Biden rokoval s lídrami blízkovýchodných krajín, uviedol bezpečnostný poradca pre televíziu MSNBC. Nespresnil však, s ktorými.

Budúcnosť regiónu

V telefonickom rozhovore premiér Sunak a prezident Macron zdôraznili potrebu „naliehavej humanitárnej pomoci pre Gazu“ po rozšírení izraelských vojenských operácií, uviedla Downing Street, kde sídlia britskí premiéri.

Podľa Sunakovho hovorcu obaja najvyšší predstavitelia tiež vyjadrili obavy z nebezpečenstva eskalácie v regióne a zhodli sa na potrebe „nestratiť zo zreteľa dlhodobú budúcnosť regiónu“ a najmä nevyhnutnosť tzv. dvojštátneho riešenia. To predpokladá vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu popri Izraeli.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na ukončenie „neprijateľného násilia“ zo strany židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu. Násilie nedávno viedlo k smrti a vysídleniu niekoľkých palestínskych civilistov.

„Francúzsko dôrazne odsudzuje útoky osadníkov, ktoré v posledných dňoch viedli k smrti niekoľkých palestínskych civilistov v Kusre a Saviji, ako aj k nútenému odchodu niekoľkých obyvateľov týchto komunít,“ uviedlo ministerstvo v tlačovej správe. „Francúzsko vyzýva izraelské orgány, aby okamžite prijali opatrenia na ochranu palestínskeho obyvateľstva,“ dodal rezort.

Francúzsko ako jediná krajina zo skupiny vyspelých štátov G7 podporilo rezolúciu, v ktorej Valné zhromaždenie OSN okrem iného vyzvalo na humanitárne prímerie medzi Hamasom a Izraelom. Naopak, Spojené štáty rezolúciu odmietli, rovnako ako ďalších 13 krajín. Mnohé západné krajiny sa zdržali hlasovania.

Pozadie konfliktu

Izrael začal v noci z piatka na sobotu rozsiahlu pozemnú ofenzívu proti hnutiu Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy.

Nová fáza vojny vyvolala vo svete obavy z ďalšieho utrpenia palestínskych civilistov.

Kým 7. októbra členovia Hamasu pri útoku na Izrael zabili až 1 400 ľudí, väčšinou civilistov, následné útoky izraelskej armády na pásmo Gazy si podľa ministerstva zdravotníctva vyžiadali viac ako 8-tisíc obetí.

Presný počet zabitých v pásme Gazy je zatiaľ 8 005 a zranených je už ďalších 20 242 ľudí, dodal oficiálny hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré, tak ako celú enklávu, ovláda militantné hnutie Hamas.

Medzi mŕtvymi Palestínčanmi je 3 324 detí a 2 062 žien, spresnil hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok