Schuster zaspomínal na Kováča: O únose syna sa dozvedel v Košiciach

TA3 TASR
6.10.2016 10:17

Úmrtie bývalého prezidenta Michala Kováča ma prekvapilo vzhľadom na zlepšenie jeho zdravotného stavu, povedal exprezident Rudolf Schuster. Na exprezidenta spomínal aj Ivan Gašparovič, ktorý ocenil jeho prínos k pokojnému rozdeleniu ČSFR.

Stretávali sa každý rok

"Je mi to veľmi ľúto. Poznal som ho zblízka, ako predseda Slovenskej národnej rady som ho vymenoval za ministra financií. V Košiciach sa dozvedel, že mu uniesli syna. Sú to momenty, na ktoré si veľmi spomínam," uviedol. "Stretávali sme sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Myslím si, že mal ťažké obdobie, lebo v čase, keď vládlo HZDS, ktoré ho navrhlo aj zvolilo, mu život osladili tým, že ho začali kritizovať," konštatoval Schuster.

Podľa neho sa slovenský parlament doteraz nedokázal vyrovnať s kauzou únosu, aj keď bolo dosť času na to, aby sa vysvetlila. "Osobne mi povedal: Mne nejde o to, aby niekoho potrestali, ale aby sa ľudia dozvedeli pravdu. Ja som všetkým odpustil," spomína Schuster na Kováčove slová.

"Chcem vysloviť úprimnú sústrasť rodine pána exprezidenta, jeho manželke, synom a celej rodine. Je mi to ľúto. Prišlo to tak náhle. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší," dodal.

Vedeli sa porozprávať

Michal Kováč ako prvá hlava štátu zohral v histórii SR významnú úlohu a ako predseda Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia prispel k pokojnému rozdeleniu ČSFR, uviedol exprezident Ivan Gašparovič.

"Celej smútiacej rodine vyslovujem spolu s manželkou hlbokú sústrasť. Aj keď sme nemali niekedy zhodné názory, vždy sme si našli cestu stretnúť sa a priateľsky sa porozprávať. Naposledy sa tak stalo pri jeho okrúhlych 85. narodeninách," dodal Gašparovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok