Vo veku 86 rokov zomrel prvý prezident samostatného Slovenska

TA3 SITA TASR ČTK
5.10.2016 20:35

Po dlhej chorobe prehral boj o život Michal Kováč, prvý prezident samostatného Slovenska. Hospitalizovali ho v piatok v bratislavskej Nemocnici sv. Michala.

Mal zdravotné problémy

Michal Kováč skonal v Nemocnici sv. Michala v Bratislave, kde ho 30. septembra previezli. Ako potvrdil hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, prezident zomrel pred 20:00 na zlyhanie srdca.

Hospitalizovaný bol na kardiologickej jednotke intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Najskôr bol v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii. Potom sa však jeho zdravotný stav mierne zlepšil, podľa Netíka ho preto odpojili od prístrojov a Kováč dýchal sám.

"Potom však opäť začal mať problémy, zase bol v umelom spánku, lekári ho opäť dali na pľúcnu ventiláciu," vysvetlil Netík. Kováčovi začali zlyhávať orgány. Lekári ho mali resuscitovať niekoľko minút. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov. Kováč trpel aj Parkinsonovou chorobou.

Funkčné obdobie poznačili spory

Kováč bol prvým prezidentom Slovenska po rozpade československej federácie. Jeho funkčné obdobie v rokoch 1993 až 1998 poznačili spory s vtedajším autoritárskym premiérom Vladimírom Mečiarom. V roku 1995 bol Kováčov syn zavlečený do Rakúska; z únosu bola podozrivá slovenská tajná služba. Vyšetreniu prípadu bráni amnestia, ktorú v roku 1998 udelil Mečiar, ktorý vykonával aj niektoré právomoci hlavy štátu.

Po uplynutí svojho mandátu Michal Kováč opätovne kandidoval na funkciu hlavy štátu v prezidentských voľbách 1999. Kandidatúry sa však v predvolebnej kampani vzdal. Pred rozdelením Československa Kováč zastával post predsedu Federálneho zhromaždenia.

Získal viacero ocenení

Michal Kováč bol spoluzakladateľom Nadácie Michala Kováča a venoval sa aj práci v Nadácii Václava Havla. V roku 1994 mu v Spojených štátoch amerických udelili Cenu Inštitútu pre štúdie Východ-Západ za mimoriadny prínos k medzinárodnému porozumeniu a počas oficiálnej návštevy Poľska, takisto v roku 1994, získal Veľký kríž za zásluhy o Poľskú republiku.

V roku 1995 získal v USA Cenu Americkej advokátskej komory - Právnej iniciatívy pre strednú a východnú Európu - za mimoriadny prínos k budovaniu právneho štátu, ako aj Cenu Lions Clubu. V roku 1997 mu počas oficiálnej návštevy SR odovzdal prezident Poľskej republiky Aleksander Kwasniewski najvyššie poľské štátne vyznamenanie Rad Bieleho orla, veľmajster Zvrchovaného rádu Maltézskych rytierov Andrew Bertie zasa Maltézsky kolár za zásluhy a prezident Bulharskej republiky Petar Stojanov ocenenie Orden Stará planina so šerpou. Bol držiteľom ďalších ocenení a vyznamenaní doma i v zahraničí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok