Prezidentská kampaň bez chuti. Vyzerala ako nutné zlo, hodnotí Hřích. Abrahám vysvetlil, čo rozhodne v druhom kole

3.4.2024 00:00

Kocky sú hodené, karty rozdané a čaká sa už len na sobotňajší verdikt. Bude to Pellegrini, alebo Korčok? Rozhodnúť môže každý jeden hlas, očakáva sa azda najtesnejší súboj v histórii našich prezidentských volieb. Aké šance dáva kandidátom Samuel Abrahám a aké Václav Hřích?

Slabá kampaň, neochota diskutovať

Abrahám kampaň označil za slabú, až veľmi nevýraznú až do konca prvého kola. Pellegrini ju vyhlásil až šesť týždňov pred jej začiatkom a sám oznámil, že bude kandidovať. Každý podľa neho vedel, že postúpia títo dvaja prezidentskí kandidáti, nech by kandidoval hocikto. "Tým pádom boli voľby omnoho menej viditeľné," myslí si politológ.

Hřích hovorí, že "trend" neochoty chodiť do diskusií sa objavil na jeseň minulého roka. "Máme dobu, keď sa politici stále viac a viac spoliehajú na sociálne médiá. Otázne je, či im to bude stačiť. Keď to začnú robiť všetci, nebude žiadne odlišovacie kritérium," vysvetlil šéf prieskumnej agentúry AKO. Odôvodňuje to tým, že na sociálnom médiu si človek povie, čo chce. V diskusii je to inak. Kandidát je konfronovaný a musí odpovedať na otázky.

Slovensko podľa neho zažívalo masívnu kampaň vždy, aby ľudia kandidátov spoznali. Tento rok bola situácia iná, keďže väčšina kandidátov bola Slovákom dobre známa. "Preto to vo výsledku vyzeralo, ako keby kampane boli nutné zlo. Zauzlovať sa začali až pri téme spoločných debát," dodal.

Anketa

Budete voliť aj v druhom kole prezidentských volieb?

Áno
- %
Nie, nie som spokojný/á s kandidátmi
- %
Ešte nie som rozhodnutý/á
- %
Nie, o politiku sa nezaujímam
- %
Celkovo hlasov: 1105

Prvé kolo bolo eliminačné

Hřích tiež v ta3 vysvetlil, že mnoho strán, ktoré nominovali kandidátov do súboja o post hlavy štátu, bude skúšať úspech aj vo voľbách do Európskeho parlamentu.

"Pre mnohých to bola šanca sa zviditeľniť, nie až tak sa snažiť nominovať sa do druhého kola. Ja prvé kolo volám eliminačné. To sú také celoslovenské primárky, ktoré určujú, kto má v skutočnosti súťažiť o kreslo," uviedol.

Abrahám reagoval, že diskusie vysielané naživo môžu byť pre kandidáta istým spôsobom nebezpečné. "Keď protivník položí tvrdú otázku, alebo vás z niečoho obviní, nie je také jednoduché sa z toho dostať, ako keď niečo napíšete na sociálne siete," hovorí politológ.

Súboj dvoch jasných tvárí

Hřích hovorí, že bolo vopred jasné, že budeme vidieť súboj kandidáta vlády a kandidáta opozície. Účasť v prvom kole bola vysoká, keďže sympatie sú podľa neho prudko rozdelené. Pellegrini a Korčom mali v prvom kole asi 80 percent hlasov všetkých voličov, ktorí prišli k urnám. Keď sa voľby konali v roku 2019, Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič mali dokopy necelých 50 percent.

Vysvetlil aj to, že keď si ľudia nevedia vybrať, časť z nich radšej ustúpi a nejde voliť. To sme videli aj v druhom kole v roku 2019. "To si myslím, že teraz nehrozí," dodal.

Abrahám súhlasil a vysokú účasť v prvom kole taktiež odôvodnil sympatiami. V druhom kole však môže byť rozhodujúci moment to, ktorá skupina ľudí príde voliť. Podľa neho bude napínavejšie.

Hřích hovorí, že kampaň tentoraz neprebiehala tak, ako kedysi aj preto, že neboli také silné témy ako v minulosti a nepočuli sme sľuby, ktoré by boli nerealizovateľné.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok