Štáb ta3 na Ukrajine: Sú to dva roky bolesti a hrdosti. V mestách sa každé ráno o deviatej akoby zastaví čas

23.2.2024 08:32 , Aktualizované: 23.2.2024 09:31

Ukrajina sa pripravuje na smutné výročie. V sobotu 24. februára to budú presne dva roky, čo Rusko porušilo medzinárodné právo a zaútočilo na Ukrajinu. No a priamo na Ukrajine máme šéfdramaturga a moderátora ta3 Richarda Dírera s naším štábom. Ten nám priblížil aktuálnu situáciu.

Pozrite si, ako každé ráno o deviatej prebieha v ukrajinských mestách pietna spomienka.

Niekde pokoj, inde smrť

„Treba otvorene povedať, že ten západ Ukrajiny nie je pod takým tlakom a pod takým ostreľovaním ako východná časť krajiny. Napriek tomu je v tvárach ľudí vidieť smútok,“ informoval Dírer priamo z mesta Rivne.

V iných častiach krajiny aj v piatok došlo k ruským útokom, záchranné zložky hlásili zranených či mŕtvych z Odesy aj Dnipra. 

Spomienka na padlých

Každé ráno o deviatej hodine sa koná pietna spomienka v ukrajinských mestách. „Ľudia idú na námestia, zastaví sa akýkoľvek pohyb a uctia si pamiatku obetí ruského vraždenia. Vždy na konci zaznie aj ukrajinská hymna,“ povedal Dírer.

Podľa neho sa nedá porovnať západ Ukrajiny, kde ľudia žijú pomerne normálny život, so zverstvami, ktoré sa páchajú v iných častiach krajiny.

Cieľom cesty štábu ta3 je hlavné mesto Kyjev. Stretnú sa tam s rôznymi umelcami či politikmi, ktorí budú opisovať, ako sa im žije na Ukrajine od ruského vpádu.

Vidieť neistotu a strach z toho, čo sa stane zajtra, či Rusko zaútočí alebo bude pokoj, uzavrel šéfdramaturg ta3 z mesta Rivne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok