Rusi chceli byť členmi NATO, dnes je všetko inak. Putinovi narástlo ego, hovorí o jeho prerode bývalý šéf Aliancie

23.2.2024 00:00 , Aktualizované: 23.2.2024 10:54

NATO a Rusko sa aktívne usilujú o užšiu spoluprácu, napísal britský novinár BBC Steve Rosenberg v máji roku 2001. Odvtedy je všetko inak. Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a v sobotu 24. februára to budú dva roky, čo spustilo intenzívnu inváziu na Ukrajinu. Nepochybnú úlohu v zmene smerovania Moskvy zohral prezident Vladimir Putin.

Robertson a Putin
Foto: Profimedia
George Robertson a Vladimir Putin na archívnej fotke z roku 2003

Bývalý šéf NATO George Robertson povedal, že viac ako 20 rokov dozadu bol ruský prezident inou osobou, než akou je dnes. "Putin, s ktorým som sa stretol, s ktorým som robil dobré obchody, s ktorým som založil Radu NATO-Rusko, je veľmi, veľmi odlišný od tohto takmer megalomana v súčasnosti," povedal Robertson pre novinára BBC

"Človek, ktorý stál v máji 2002 vedľa mňa, priamo vedľa mňa, a povedal, že Ukrajina je suverénny a nezávislý národný štát, ktorý bude sám rozhodovať o svojej bezpečnosti, je teraz človek, ktorý hovorí, že Ukrajina nie je národný štát," dodal Robertson. 

Rusko v NATO

Niekdajší generálny tajomník NATO dokonca pripomenul, že Putin uvažoval o členstve Ruska v NATO. „Na našom druhom stretnutí mi povedal: Kedy pozvete Rusko, aby sa pripojilo k NATO? Povedal som: Nepozývame krajiny, aby sa pripojili k NATO, oni žiadajú. A on povedal: Nuž, nebudeme stáť v rade vedľa niekoľkých krajín, na ktorých nezáleží," opísal Robertson stretnutie. Dodal však, že si nemyslí, že Putin o členstvo naozaj chcel požiadať.

"Chcel, aby mu to bolo predložené, pretože si myslím, že si vždy myslel - a čoraz viac si to myslí - že Rusko je veľkým národom na svetovej scéne a potrebuje rešpekt, ktorý mal Sovietsky zväz," povedal.

"Nikdy by sa pohodlne nezmestil do Aliancie rovnocenných národov, ktoré sedia za stolom a diskutujú o záujmoch spoločnej politiky."

Provokácie a rastúce Putinovo ego

Robertson poukázal na to, že Sovietsky zväz bol kedysi uznávaný ako druhá superveľmoc na svete, no v súčasnosti si podľa neho v tomto smere Rusko nemôže robiť žiadne nároky.

"Myslím si, že to trochu nahlodalo Putinovo ego. Skombinujte to s občas slabým Západom a v mnohých ohľadoch provokáciami, ktorým čelil, ako aj s jeho vlastným rastúcim egom. Myslím si, že to zmenilo človeka, ktorý chcel spolupracovať s NATO, na niekoho, kto teraz vidí NATO ako obrovskú hrozbu," hovorí exšéf NATO.

Anketa

Aké kroky by podľa vás mohli pomôcť ukončiť vojnu na Ukrajine?

Diplomatické rokovania
- %
Vojská zahraničných krajín
- %
Kapitulácia Ukrajiny
- %
Ekonomické sankcie voči Rusku
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Humanitárna pomoc
- %
Celkovo hlasov: 241

Moskva vidí veci inak. Ruskí predstavitelia tvrdia, že práve rozširovanie NATO na východ podkopalo európsku bezpečnosť a viedlo k vojne. Alianciu obviňujú, že porušila sľub daný Kremľu, ktorý údajne dalo na sklonku existencie Sovietskeho zväzu, že nebude prijímať krajiny, ktoré boli predtým súčasťou zväzu.

"Na papieri určite nič také nebolo," hovorí Robertson. "Nebolo nič, čo by bolo dohodnuté, neexistovala žiadna zmluva v tomto zmysle. Ale bol to sám Vladimir Putin, kto 28. mája 2002 podpísal Rímsku deklaráciu. Ten istý kus papiera, ktorý som podpísal ja a ktorý zakotvoval základné princípy územnej celistvosti a nezasahovania do iných krajín. To podpísal on. Nemôže obviňovať nikoho iného," dodal.

Pozrite si reportáž o rozhovore, ktorý Vladimir Putin poskytol kontroverznému americkému moderátorovi Tuckerovi Carlsonovi.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok