Ruská propaganda vštepuje pocit prehry. Ukrajinec, ktorý žije na Slovensku, posiela na front drony, v zákope ho nechcú (rozhovor)

24.2.2024 05:00

Od začiatku plnoformátovej a bezprecedentnej vojny na Ukrajine ubehli dva roky. Vojaci na fronte stále nevidia svetlo na konci tunela, dokonca ani východ z vojnového labyrintu.

Bratislava (402290) - 2024-02-22T161941.465.png
Foto: ta3/Vladyslav Yatskovyi
V popredí snímky je ukrajinská jednotka bojujúca na fronte, ktorú Slováci podporujú zasielaním materiálnej pomoci.

Zvuky sirén na dennej báze, streľba a výbuchy v diaľke, pach krvi, strach o vlastný život, deti v krytoch a dospelí na bojisku – aj to sú reálie ruskej invázie na Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci bránia svoje územie už druhý rok, a pokračovať budú aj cez únavu a nižšie ľudské zdroje, akými disponuje Rusko.

Vladyslav Yatskovyi, redaktor ta3 a zároveň Ukrajinec, ktorý na frontovú líniu odosiela drony a ďalšie vybavenie, nám v rozhovore prezradil, aká je na Ukrajine situácia a aj to, čoho sa týka jeho korešpondencia s vojakmi v zákopoch.

S Yatskovyim sme sa rozprávali z pozície aktivistu a ako s človekom, ktorý zbiera pomoc pre ukrajinských vojakov bojujúcich na fronte.

V rozhovore sa dozviete:

  • čo hovoria ukrajinskí vojaci z frontu o vojne,
  • aké naratívy sa šíria medzi Ukrajincami,
  • ktoré hoaxy sú najčastejšie spájané s Ukrajinou,
  • prečo Slováci veria fake news z vojny.

Aké dezinformačné naratívy sa podľa teba najčastejšie šíria smerom k Ukrajincom a kto je najčastejšie ich pôvodcom?

Na Ukrajine sa Rusi snažia nadhadzovať Ukrajincom dezinformácie, ktoré vyvolávajú v spoločnosti dojem porážky, že nemá zmysel ďalej bojovať, že už nemajú šancu vyhrať.

Do informačného priestoru vsúvajú aj to, že vláda si hrabe pre seba, a že je skorumpovaná. Žiaľ, týmto naratívom podliehajú ľudia, ktorí nemajú rozvinutú mediálnu gramotnosť. Mnoho Ukrajincov panikári v súvislosti s tým, že pomoc nedostanú, všetko sa podľa niektorých rúca a nič sa nerobí.

Americký Kongres zdržuje pomoc, Rusi to využívajú a prekrútia to do dezinformácií v štýle "Západ necháva Ukrajinu napospas, Amerika vás už nechala".

Šíri sa aj naratív, že humanitárna pomoc, ktorú sa snažia spojenci posielať na Ukrajinu, nedorazí tam, kde by mala. Toho sa chytá ruská propaganda tiež. Na začiatku invázie bolo niekoľko takýchto situácií, no znova, Rusko sa odrazí od faktu a ďalej pokračuje s manipulatívnymi dezinformáciami (v súčasnosti sa to už nedeje, ten, kto by to skúsil, trest ho neminie).

Je to teda aj plnoškálová vojna na informačnom fronte?

Rusi sú, bohužiaľ, majstri v tom, že z nepravdy vedia urobiť polopravdu. Použijú jeden fakt, ktorý je pravdivý a na to nadväzujú dezinformácie, ktorým už ľudia dokážu podľahnúť.

V zahraničí, vrátane Slovenska, to nie je tak intenzívne. Ruská propaganda sa však týka aj Ukrajincov žijúcich za hranicami. Do neoverených kanálov sa môže dostať hocičo, tak sa na to môžu nachytať aj ľudia žijúci v zahraničí.

Ruská propaganda sa šíri hlavne cez sociálne siete. Na Ukrajine cez mainstreamové médiá, hlavne cez televíziu, určite neprejde nič ruské.

Ako v informačnej vojne bojuje Ukrajina?

Od kancelárie prezidenta bol vydaný pokyn, aby sa všetky televízie spojili a vznikol jednotný maratón, to znamená, aby všetci informovali spoločne o dianí na Ukrajine. Problém maratónu spočíva v tom, že niekedy informujú príliš ružovo a tvrdia, že všetko je dobré.

Rusi vštepujú ľuďom na Ukrajine neistotu a presviedčajú, že je to koniec. Ukrajina informuje maratónom, kde sa hovorí o tom, že na fronte to nie je až také ťažké, no vojak na fronte povie úplne opačnú vec. Dôsledkom toho niektorí ľudia prestávajú veriť domácim médiám.

Účelom maratónu môže byť povzbudenie ukrajinskej verejnosti a pozdvihovanie morálky, niekedy však za vysokú cenu.

Na Slovensku žiješ takmer štyri roky, na čo sú podľa teba Slováci najviac náchylní v otázke vojny na Ukrajine?

Pokiaľ ide o dezinformáciu zo strany Ruska o Ukrajine, tak naratív, že Ukrajinci sú banderovci a nacisti. Najväčšia dezinformácia je podľa mňa, že Ukrajina samostatne vraždila svoj ľud na Donbase deväť rokov predtým, a že Ukrajinci sami rozpútali vojnu.

Prečo si myslíš, že Slováci veria fake news z Ukrajiny, ako napríklad šírenej dezinformácii o biolaboratóriách?

Treba zdôrazniť, že tomu neveria všetci Slováci. Podľa môjho názoru je to v tom, že ľudia, ktorí tomu veria, nevedia čítať s porozumením a zároveň analyzovať. Majú nízku mediálnu gramotnosť a schopnosť premýšľať kriticky.

Jedným z dôvodov toho, že ľudia veria ruskej propagande, môže byť tiež to, že ľuďom sa vynára pozitívna nostalgia z čias, keď ešte boli mladí a v tej dobe ešte existoval Sovietsky zväz.

Ktoré hoaxy sa ti najviac spájajú s vojnou na Ukrajine?

Že prezident Volodymyr Zelensky je zdrogovaný a slovenský premiér tvrdil, že v Kyjeve nie je vojna. To je zároveň najčerstvejšia dezinformácia.

Vynára sa mi aj naratív, ktorý tvrdí to, že na ukrajinskom fronte už nebojujú vojaci z Ukrajiny, ale vojaci NATO, teda že Rusko už bojuje so Severoatlantickou alianciou. Tým si podľa mňa ospravedlňujú straty vo vlastných radoch a používajú túto dezinformáciu v zmysle, že NATO je silné, tak sú tie strany aj opodstatnené.

Zrejme si v kontakte aj s bojujúcimi vojakmi, o čom s nimi hovoríš?

Takmer každý deň si píšem so svojím bývalým spolužiakom, nevlastným bratom a nevlastným strýkom, ktorí bojujú na fronte. Nie vždy majú na frontovej línii signál. Zbieram tiež peniaze na drony a iné pomôcky, aj preto sme dosť často v kontakte. Pomáham najmä týmto jednotkám, v ktorých sú moji známi, nebránim sa však pomoci ani iným vojakom.

Pred mesiacom som poslal tri drony jednotke, ktorá bola v ťažkej situácii, potom som dostal ďakovné video za odoslanú techniku priamo od vojakov.

Čo najčastejšie hovoria vojaci z frontu o vojne?

Hovoria hlavne o tom, aby som tam nešiel, pretože ak by som šiel, zabijú ma kvôli nedostatku skúseností, a "kto by nám ďalej posielal pomoc". Hovoria tiež, že víťazstvo vo vojne nie je vidieť a nepríde až tak skoro. Ak by sme to porovnali s tunelom, kde je na konci svetlo, pomenovali by to tak, že nie je vidieť ani svetlo, ani žiadne dvere, cez ktoré by sa z tohto tunela dalo vyjsť. Prízvukujúc, že je to veľmi ťažké.

Rusi majú vojakov, veľkú prevahu ľudských zdrojov a nešetria ich, hádžu ich ako do mlynčeka na mäso. Ukrajinská armáda má iný štýl. Snažia sa zachrániť každého, lebo každý je dôležitý a je nás aj menej ako Rusov. Presila je hlavne v ľudskom zdroji, ale aj v delostreleckej munícii. Stále majú prevahu v niektorých technických veciach, Rusov netreba podceňovať.

Stíhačky F-16 podľa vojakov už situáciu až tak nezmenia, no pomôžu. Vojaci chválili tiež slovenské húfnice typu Zuzana.

Potrebujú viac zbraní, viac nábojov, Rusi sa na fronte učia aj z poškodenej ukrajinskej techniky a netreba ich podceňovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok