Vojna sa nemusí vždy končiť definitívnou porážkou, myslí si Bednár. Podľa Kužela ju Putin už prehral

23.2.2024 11:01

Dva roky plnoformátovej vojny na Ukrajine zmenili chod celého sveta. V relácii Téma sme sa rozprávali o tom, ako hodnotia vojnu bezpečnostný analytik Vladimír Bednár a riaditeľ MEMO 98 Rasťo Kužel.

Podľa Bednára sa zmenil charakter diania na línii kontaktu, a tiež charakter vojny na Ukrajine.

"Pred rokom bola vojna úplne iná ako dnes. Zmenil sa aj prístup v spoločnostiach, ktoré sú pre Ukrajinu spojenecké. Mení sa prístup spoločností k forme, rozsahu a celkovo vôbec k vôli podporovať Ukrajinu," dodal bezpečnostný analytik.

Iné chápanie víťazstva

Kužel si myslí, že začiatok vojny bol v značnej miere šok napriek tomu, že niektorí ľudia predpovedali vypuknutie tohto konfliktu.

"Vo všeobecnosti Európania chápu pojem víťazstvo ako niečo, čo reflektuje úplnú porážku ruského režimu. Európski občania nedokážu vidieť iné možnosti ukončenia vojnového konfliktu, ťažšie chápu alternatívy, ktoré môžu nastať," vysvetľoval Bednár.

Z histórie podľa neho vieme vyčítať, že vojnový konflikt nemusí vždy končiť úplnou porážkou. "Môže končiť vyčerpaním síl, rezignáciou jednej alebo druhej strany. Ja si myslím, že toto je jediný možný scenár vojny na Ukrajine, keďže na jednej strane máme Rusko, ktoré je jadrovou veľmocou," dodal riaditeľ MEMO 98.

Putin už vojnu prehral

V prvých momentoch bola podľa Kužela podpora spojencov zameraná hlavne na rýchle riešenie konfliktu. "Málokto očakával, že Ukrajina dokáže ustáť útok zo strany Ruskej federácie," tvrdí Kužel. Ukrajina však inváziu dokázala ustáť, a aj vytlačiť Rusov z viacerých pozícií. "De facto sa dá povedať, že Putin už vtedy tú vojnu prehral," myslí si.

Minulý rok podľa neho znamenal skôr "zabetónovanie" línie kontaktu, kde boli minimálne posuny a zisky. "Je tam, samozrejme, aj druhá ukrajinská protiofenzíva, ktorá ale nedoniesla také výsledky, ako sa očakávalo. Verejná mienka reflektuje dianie na fronte," analyzoval Kužel.

Nebezpečný precedens

Podľa Bednára nie je dôležitý názor Európanov na priebeh vojny na Ukrajine, ale rozhodujúcou veličinou je názor Ukrajincov. U ukrajinských občanov tiež podľa prieskumov klesá viera vo víťazstvo vo vojne.

Kužel tvrdí, že podpora zo strany Západu a spojencov je kľúčová. "Nikto nepochybuje, že Rusko porušilo medzinárodné zmluvy. Ak toto Západ prehliadne, vytváralo by to veľmi nebezpečný precedens do budúcnosti, ktorý z môjho pohľadu zamedzuje mierovému rokovaniu. Ak by sme pristúpili na túto hru, znamenalo by to, že akceptujeme to, že v budúcnosti majú krajiny ako Rusko právo riešiť veci vojenskou silou," vysvetlil.

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok