Oproti Milanovej je Šimkovičová hviezdou, obhajuje ministerku kultúry Šutaj Eštok. Pri Dankovej nehode bolo aj druhé auto, tvrdí Krúpa

ta3/Soňa Búranová/TASR
11.2.2024 12:17 , Aktualizované: 11.2.2024 15:38

Hosťami relácie V politike boli minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS). Prečítajte si to najpodstatnejšie.

Odvolávanie Šimkovičovej

V pondelok 12. februára by sa mali poslanci stretnúť na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Rokovanie iniciovala opozícia, no ministerka to považuje za bežný nástroj politického boja.

Krúpa si myslí, že dôvody na odvolanie tam sú, je ich značné množstvo a súhlas vyjadrilo aj takmer 190-tisíc ľudí, ktorí sa podpísali pod petíciu. "Ministerka nekultúry by mala byť odvolaná. Najmä z dôvodu šírenia bludov, hoaxov a dezinformácií," uviedol.

Opozícia bude o 9.00 h v parlamente prítomná, no Krúpa má "tušáka", že schôdzu sa nepodarí otvoriť.

Šutaj Eštok reagoval, že nemá poňatia, či sa schôdzu podarí otvoriť. No sám osobne nevidí žiaden dôvod, prečo by mala byť Šimkovičová odvolaná. "Už len keď to porovnávame s tým, keď tu bola tá ministerka, ktorej meno si ani nespomeniem, tá pani z OĽANO...," povedal.

Jej meno, ktoré je Natália Milanová, mu pripomenul moderátor. Minister vnútra hovorí, že počas covidu zdevastovala celý kultúrny segment a že nikto ani nevedel, že Slovensko nejakú ministerku kultúry má.

"V porovnaní s tým, čo urobila pani Milanová za tri a pol roka, tak oproti nej je pani Šimkovičová hviezdou," reagoval rázne. Krúpa súhlasí, že počas jej pôsobenia došlo k nejakým chybám, no Milanovú obhajuje v tom, že "nezasahovala takto nekultúrne, úplne až hulvátsky do kultúrnej obce takýmto spôsobom, ako to robí pani Šimkovičová".

Krúpa kritizoval to, že súčasná ministerka kultúry ide meniť systém fungovania kultúry ako takej a ide z nej robiť nejakú národnú kultúru, čiže "drevenice, bryndza a nič viac". Nepáči sa mu aj to, že ide vyhadzovať ľudí a bude si do rezortu dosadzovať vlastných. Nemyslí si, že by mala rozhodovať o tom, čo je kultúra, a čo nie.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že Šimkovičová spochybňuje petíciu za jej odvolanie.

Nehoda Andreja Danka

Moderátor sa v relácii dotkol aj nehody Andreja Danka. Slovensko totiž čaká na to, kedy budú zverejnené zábery.

"Keby to bolo na mne, tak ich zverejním teraz, v tomto momente. Je to živá vec," obhajuje situáciu Šutaj Eštok. Argumentuje tým, že vyšetrovanie stále prebieha. Hovorí, že autonehodu nevyšetruje iba polícia, ale aj dozorový prokurátor. Ten vraj ministerstvo poprosil, aby sa zatiaľ nijako nevyjadrovalo a nezverejňovalo živú dokumentáciu. Šutaj Eštok to rešpektuje.

"My sme v tomto prípade urobili vnútornú kontrolu postupu policajtov a robia sa aj nejaké znalecké posudky. Ja som prvý, ktorý by videozáznamy zverejnil, keby som mohol. Bol som už pokefovaný dozorovým prokurátorom, že už nemám nič hovoriť," zopakoval.

Vyšetrovanie obhajoval tým, že autonehodu dôkladne vyšetrujú, a robia "neviem čo všetko kvôli jednému semaforu".

Danko si podľa neho za to sype popol na hlavu a je si vedomý možného trestu, ktorý bude mať.

Krúpa reagoval, že slová Šutaja Eštoka sú trochu zavádzajúce. Hovorí, že všetci na Slovensku si spomínajú na autonehodu Dušana Dědečka na Zochovej ulici, pri ktorej usmrtil päť študentov. Pripomenul, že zábery z tejto nehody boli zverejnené do niekoľkých hodín.

"Políciou?" reagoval ihneď protiotázkou Šutaj Eštok. Poslanec za SaS dodáva, že napriek tomu, že boli zverejnené, nijako neovplyvnili vyšetrovanie ani súdne konanie.

"Tu už beží mesiac akože vyšetrovanie zlomeného zubu Andreja semaforoviča Danka. Podľa informácií, ktoré som dostal, je to z dvoch dôvodov," informoval Krúpa. Tvrdí, že dva zdroje mu potvrdili, že na záberoch sa nachádza ešte iné auto, ktoré je na nich cestou tam aj cestou späť.

"Čiže tam je pravdepodobne nejaký svedok. Toto je informácia, ktorá sa mi dostala do uší. Pravdepodobne to ešte musia nastrihať," okomentoval.

Anketa

Ktorý z hostí relácie V politike vás presvedčil viac?

Juraj Krúpa (SaS)
- %
Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
- %
Celkovo hlasov: 914

Ako druhý dôvod spomenul to, že táto situácia sa im hodí do prezidentských volieb, aby "Andrej Danko nevyvádzal v tejto prezidentskej kampani".

Šutaj Eštok hovorí, že opozícia "zmatovičovela". No Krúpovi povedal, že on "nezmatovičovel", ale iba sa vrátil tam, odkiaľ prišiel. "Prišli ste do parlamentu s Igorom Matovičom, a jeho metódy používate. Napríklad klamstvo ako pracovnú metódu," povedal.

Minister vnútra dodal, že Krúpa klame v priamom prenose a dúfa, že keď sa objavia kamerové záznamy nehody podpredsedu parlamentu, za svoje slová sa ospravedlní.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že sa stále čaká na zábery nehody Andreja Danka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok