Nepremlčíte nás, odkazujú poslankyne z opozície. Koalícia podľa nich obetovala práva žien pre vlastnú beztrestnosť

ta3/Katarína Žgrlíková
9.2.2024 11:15

Ženy z opozície zvolali tlačovú besedu, aby hovorili o novej lehote premlčacej doby pri znásilnení. Poslankyne sľubujú, že ich boj za spravodlivosť pre obete sa týmto nekončí.

Zuzana Števulová zo strany Progresívne Slovensko, ktorá upozornila, že vládna koalícia novelou Trestného zákona skráti premlčaciu lehotu, tlačovú besedu otvorila.

Obetovanie práv žien

“Na Slovensku len minimum žien a dievčat nahlasuje znásilnenie, sú opakovane viktimizované v rámci trestného konania a čísla páchateľov, ktorí dostanú nepodmienečný trest, sú veľmi nízke," povedala Števulová na začiatok. Okrem toho ide podľa nej vláda proti trendu moderných krajín.

“Toto podľa nášho názoru nie je v záujme nikoho iného len v záujme vládnej koalície, ktorá pre vlastnú beztrestnosť obetovala práva všetkých žien a dievčat v tejto krajine,“ povedala presvedčene poslankyňa PS.

Števulová vyzvala koaličných poslancov, aby sa pýtali ministra Borisa Suska a Tibora Gašpara, v koho záujme je skrátenie lehôt v trestnom čine znásilnenia. Pretože v záujme obyvateľov to nie je, povedala, a nie je to ani vo verejnom v záujme, myslí si.

Výzva spoločnosti aj Glückovi

Martina Holečková z KDH vysvetlila, prečo mali na tlačovke oblečené oranžové tričká. “Oranžová farba je symbolom lepšej budúcnosti bez násilia,“ oznámila. Symbolicky si obliekli tričká aj opoziční poslanci.

Vyzvala ľudí, aby si obliekli niečo oranžové a označili si fotku hashtagom #nepremlcitenas.

Anketa

Zapojíte sa do výzvy opozičných poslankýň?

Áno
- %
Nie
- %
Možno
- %
Neviem odpovedať
- %
Celkovo hlasov: 532

Holečková sa vrátila k vystúpeniu poslanca Richarda Glücka, ktorý povedal, že “hádam si žena všimne, keď ju niekto znásilní“

“Prerazil týmto dno,“ reagovala a vyzvala ho, aby sa verejne ospravedlnil všetkým obetiam znásilnenia a zneužívania.

Programové vyhlásenie vlády o ochrane žien a detí

Na tlačovej besede opozičných poslankýň vystúpila aj Veronika Remišová z hnutia SLOVENSKO. “Stále žijeme v spoločnosti, kde za všetko môže žena, tak aj argumentovala vládna koalícia a vraj veľa žien klame a za všetko si môžu samy,“ povedala.

Zacitovala programové vyhlásenie vlády, kde sa píše, že “bude presadzovať také zmeny, ktoré povedú k zlepšeniu ochrany žien a detí pred domácim násilím, efektívnemu stíhaniu a sankcionovaniu páchateľov násilia voči deťom, páchateľov sexuálneho vykorisťovania a obťažovania“.

Touto novelou vládna koalícia vydala jasný signál, že nechce chrániť ženy a deti, ale chce chrániť násilníkov, pedofilov a vychádza im v ústrety, povedala na záver Remišová.

Pozrite si celú tlačovú besedu vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok