V Česku sprísňujú tresty za znásilnenie, u nás urobili opak. Glück v pléne šokoval, Holečková prosila poslankyne z koalície

ta3/Lenka Klobučníková/Soňa Búranová
9.2.2024 00:00

Kým v Česku zvyšujú ochranu obetí trestných činov, na Slovensku sa zvyšuje ochrana páchateľov trestnej činnosti. A to okamžite. Ukazuje to novela Trestného zákona, ktorú vo štvrtok 8. februára schválila koalícia 78 hlasmi. Nepomohli ani obštrukcie opozície, či niekoľko vĺn protestov nespokojných Slovákov.

Nové zmeny v Česku

Znenie znásilnenia v českom trestnom zákonníku sa sprísni z vynúteného na nesúhlasný pohlavný styk. Predpokladá to česká vládna novela, ktorú v úvodnom kole podporila snemovňa.

Znásilnenie vymedzuje novela poňatím, že "nie znamená nie". Nesúhlas by obeť nemusela prejaviť iba slovom, postačilo by gesto, plač alebo zaujatie obrannej pozície.

Predloha upravuje aj pohľad na sexuálne praktiky s deťmi do dvanásť rokov.

"Sex bez súhlasu druhého je proste znásilnenie. A v prípade detí do 12 rokov bude každý sexuálna aktivita automaticky považovaná za znásilnenie," píše minister vnútra Vít Rakušan s tým, že to sú hlavné zmeny v trestnom zákonníku, ktoré v stredu schválili v prvom čítaní.

"Zmyslom toho je chrániť obete a prísnejšie trestať páchateľov," dodal.

Súdy by mali takéto činy vždy pokladať za znásilnenie alebo sexuálny útok, nie za miernejšie trestané pohlavné zneužitie. Novelu teraz čaká posúdenie v ústavnoprávnom výbore.

Rozdiely medzi Českom a Slovenskom

Príspevok Rakušana zdieľala na sociálnej sieti poslankyňa Vladimíra Marcinko (SaS). "Zdieľam to, aby ste videli rozdiel v tom, aké zmeny v trestnom zákone sa prijímajú v Česku a aké na Slovensku," napísala.

"Žijeme v krajine, kde majú páchatelia trestnej činnosti prednosť pred obeťami. Taká je pravda o situácii na Slovensku," dodala. Po tom, čo koalícia novelu schválila, na svojom Instagrame napísala, že by sa hanbila celý život, keby za takýto návrh hlasovala.

Glückov prvý výstup

V parlamente pred hlasovaním vystúpil poslanec Richard Glück, ktorý dnes (8. februára) zložil sľub. Vo svojej historicky prvej faktickej poznámke naznačoval, že znásilnené ženy si všetko po rokoch vymýšľajú a obviňujú mužov.

"Premlčacia doba začne plynúť momentom znásilnenia tej ženy. Tak asi o tom vie, všimne si to, keď ju niekto znásilní, a môže ten trestný čin nahlásiť,“ vyhlásil. Po jeho výroku v sále následne nastal hluk.

"Kebyže som žena, tak by som vás opľul do ksichtu, lebo nič viac si nezaslúžite," zareagoval na Richarda Glücka poslanec Matovičovho hnutia Viliam Tankó.

Glück najprv prišiel na Úrad vlády SR ako riaditeľ strategickej komunikácie. Bez dôkazov svoju predchodkyňu a všetkých z rôznych inštitúcií nazval "politickými aktivistami".

Šimečka reaguje na Glücka

Líder PS Michal Šimečka je zhrozený. "Znižovať premlčaciu dobu pri trestnom čine znásilnenia, s primitívnymi výrokmi o tom, že veď v Amerike si to ženy vymýšľajú, je neuveriteľne hanebné," reagoval na Glückove slová.

"Poslanec Glück zo Smeru a celá táto koaličná partia Fica, Danka a Pellegriniho dnes prerazila ďalšie dno. Na hulváta pretláčajú príšerné zákony, ktoré dávajú slobodu korupčníkom, zlodejom a násilníkom," vyjadril sa k aktuálnej situácii šéf progresívcov.

Po hlasovaní uviedol, že cíti hnev, ale nie beznádej. "Pretože tento zápas, zápas za spravodlivosť na Slovensku, ani zďaleka neskončil," napísal na sociálnej sieti.

Koalícia odsudzuje útok voči žene

Tibor Gašpar pred hlasovaním reagoval, že v koalícii odsudzujú akýkoľvek útok voči žene, a obhajoval aj skrátenie premlčacej lehoty za znásilnenie. Tvrdil, že počas svojej praxe v Policajnom zbore riešil prípady znásilnení, keď žena o skutku hovorila do niekoľkých dní.

Ďalej vyhlásil, že premlčacia lehota 10 rokov pri znásilnení je aj v Rakúsku, Nemecku a Česku.

Ak by sa trestný čin stal maloletej a mladistvej osobe, premlčacia lehota začne plynúť až po dovŕšení 18 rokov.

Pozrite si reportáž k rekordnému hlasovaniu v parlamente k novele Trestného zákona.

Prosila koaličných poslancov

Predtým, ako koalícia schválila kontrovezný balíček, Martina Holečková z KDH trasúcim sa hlasom prosila koaličných poslancov, aby zastavili zníženie premlčacej lehoty.

V pléne spomenula slová jednej ženy, ktorú jej muž znásilnil pred 15 rokmi. "Ohrozoval ma nožom, ešte dnes mi búši srdce a potia sa mi dlane. Keď sa o tom pokúšam hovoriť, je to najponižujúcejšia skúsenosť, akú môže žena zažiť," citovala.

"Je to odporné, hnusné, sama sebe sa hnusím a cítim sa špinavá. Každý deň sa zobúdzam s myšlienkou na samovraždu," doplnila. Holečková sa potom obrátila na parlamentné kolegyne. "Dámy z koalície, aspoň vy sa zastaňte žien, ktoré boli znásilnené, a vás, páni, najmä zo Smeru, vyzývam, nerozdávajte karafiáty v marci. Dajte im darček dnes, zastavte toto hanebné znižovanie premlčania pri znásilnení," vyhlásila.

Čo prinesie novela Trestného zákona a zrušenie ÚŠP si môžete prečítať v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok