FOTO/VIDEO: Je to definitívne. Nepomohli opozičné obštrukcie ani ľudia v uliciach, koalícia schválila novelu Trestného zákona

ta3/Katarína Žgrlíková/Diana Štrušová/Martin Belej/TASR
8.2.2024 09:11 , Aktualizované: 8.2.2024 21:50

Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok schválili novelu Trestného zákona. Situáciu v parlamente sme vo štvrtok sledovali online.

21:50 Online sme už ukončili, ďakujeme za priazeň.

21:41 Vyjadrenie strany PS

Vládnej koalícii je v záujme jej vlastnej beztrestnosti jedno, aké budú ďalšie obete novely Trestného zákona. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Zuzana Števulová z PS. "Je to úplné pošliapanie práv obetí," uviedla Števulová.

Líder PS Michal Šimečka označil novelu za desivú. "Ohrozuje majetok, bezpečnosť všetkých ľudí na Slovensku, vychádza v ústrety kriminálnikom, zlodejom a ako sme sa dozvedeli, aj násilníkom," povedal.

21:28 vyjadrenie strany KDH

Schválením novely Trestného zákona Národná rada SR podľa poslanca KDH Františka Majerského prerazila dno. Hnutie kritizuje najmä skrátenie lehoty premlčacích dôb pri násilných sexuálnych trestných činoch. Deklaruje, že urobí všetko preto, aby aspoň túto časť novely zvrátilo.

"Dnešným rozhodnutím sme totálne prerazili dno a národná rada spadla úplne na koniec dna. Takýto pocit hanby sme ešte nezažili," uviedol Majerský.

21:08 Vyjadrenie strany SaS

Koalícia si prijatím novely Trestného zákona v parlamente schválila amnestiu pre svojich ľudí. Uviedla to poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) s tým, že je to hanebné. Verí, že Ústavný súd (ÚS) SR bude mať dosť dôvodov na to, aby účinnosť zákona zastavil pred tým, ako "vyjde na svetlo".

"Dopad tejto zásadnej zmeny Trestného zákona nebude len v kauzách, ktoré má špeciálna prokuratúra, ale bude naprieč celým Slovensko," poznamenala. Poslankyňa zároveň odmietla argument predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD), že by sa odklonili od pravidiel diskusie v treťom čítaní.

21:01 Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej

„Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov," vyjadrila sa hlava štátu.

Prezidentka považuje za neakceptovateľné, aby sa takéto závažné zmeny v trestnej politike štátu diali bez riadneho legislatívneho procesu, uviedla vo svojej správe.

Hlava Slovenska avizuje, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, "a to s jediným cieľom, aby tento zákon vôbec nenadobudol účinnosť“.

20:54 Vyjadrenie strany Demokrati

Vo vyhlásení strana uviedla, že „78 poslancov sa spreneverilo sľubu, ktorým na ústavu prisahali vernosť Slovensku".

“Je vrcholom absolútneho cynizmu a priam svinstva, že Fico a Pellegrini znížili premlčacie doby aj za trestný čin znásilnenia. Nehovoriac o tom, že naše medzinárodné záväzky nám hovoria, že premlčacie doby majú byť pri takýchto trestných činoch dlhšie, nie kratšie,” povedal Juraj Šeliga. 

20:42 Vyjadrenie strany Hlas-SD

Hlas-SD "víta schválenie novely trestného zákona", vyjadrila sa strana. Táto zmena podľa Hlasu "približuje slovenské trestné právo k vyspelým európskym krajinám". Vo svojom vyhlásení ďalej dodáva, že "absolútne odmieta, že by novela Trestného zákona mala úmysel znemožniť vyšetrenie niektorých mimoriadne závažných trestných činov".

Pozrite si aj fotogalériu zo schôdze parlamentu, počas ktorej schválili trestnú novelu:

20:35 Hneď po rokovaní prišli opoziční poslanci s nápismi ako "páchate zločin" alebo "slúžite mafii" priamo pred Tibora Gašpara a Petra Pellegriniho.

Finále rokovania

20:25 Následne parlament hlasoval o prijatí novely Trestného zákona, koalícia novelu schválila. Za hlasovalo 78 koaličných poslancov.

20:24 Vzhľadom na vyše dvojhodinovú rozpravu, chaotické situácie s občasným vypätím sa predseda parlamentu rozhodol začať hlasovanie o skončení rozpravy. Skončenie rozpravy poslanci odhlasovali.

Rozprava v treťom čítaní

20:01 Zuzana Števulová (PS) prezradila, že o dopadoch prijatia novely v súvislosti s obeťami znásilnenia rozprávala s ministrom Suskom osobne. Spoločne diskutovali o tom, ako tieto negatívne dopady zvrátiť. Podľa jej slov minister tvrdil, že o týchto dopadoch nevedel. Na konci jej vystúpenia sa opoziční poslanci postavili a tlieskali takmer minútu na úkor rečnenia Márie Kolíkovej (SaS).

19:23 Igor Matovič pripomína, že ak poslanci schvália zákon, bude premlčaná vražda Daniel Tupého.

19:19 Poslanec František Majerský (KDH), ktorý je zároveň prezidentom zdravotníckych záchranárov kritizoval skrátenie premlčacej lehoty pri znásilnení, aj vzhľadom na príbehy ľudí, ktoré počul osobne od poškodených.

19:08 Juraj Krúpa (SaS) počas rečnenia spomenul, že sa v sále začínajú schádzať koaliční poslanci. Doplnil, že "väčšinou to neveští nič dobré". Do úvahy prichádza možnosť, že predseda parlamentu rozpravu skráti, naznačil.

Koalícia posunula novelu do tretieho čítania. Záverečné hlasovanie je zatiaľ otázne. Čo presne sa momentálne odohráva v Národnej rade priblížila Diana Štrusová.

Pokračovanie rozpravy

18:10 Snaha predĺžiť rokovanie pokračuje. Vyše 20 poslancov chce reagovať faktickými poznámkami na vystúpenie Alojza Hlinu.

17:58 Začiatok rozpravy Alojza Hlinu (SaS) bol poznačený chaosom. V sále chýbal predkladateľ minister Boris Susko (Smer-SD), ktorý tam podľa rokovacieho poriadku má byť. Poslanec preto žiadal svoj čas na rozpravu naspäť. Pellegrini mu vyhovel a čas mu vrátil.

17:52 V parlamente nastal chaos. Opoziční a koaliční poslanci po sebe kričali. Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič (Slovensko) urážal podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD). „Toto nie je ústav pre duševne chorých,“ hovoril Matovič.

17:47 Koalícia schválila, že sa pôjde do prerokovania bodu. Finálne hlasovanie má prebehnúť vo štvrtok večer, keď sa skončí rozprava.

17:45 Novela prešla druhým čítaním. Predseda parlamentu otvoril tretie čítanie. Do rozpravy sa prihlásilo 50 poslancov, väčšina opozičných.

17:41 Na rad sa dostali pozmeňovacie návrhy Tibora Gašpara (Smer-SD). Tie schvaľuje vláda bez problémov.

Ďalšie opozičné návrhy

17:27 Pozmeňujúce návrhy opozície majú aj naďalej nedostatok hlasov na schválenie.

17:01 Poslanci koalície sa vysmievali z námietok opozície. Predseda Peter Pellegrini ich prvotne utišoval a spomenul, že opozícia má na námietky nárok. Po chvíli vystúpil Jozef Pročko (hnutie Slovensko) a vyzval predsedu parlamentu, aby utíšil koaličných poslancov. Ten odkázal Pročkovi, aby sa utíšil.

16:52 Parlament sa po prerušení vrátil k rokovaniu. Nasledujú ďalšie návrhy opozičných poslancov.

Galkove návrhy

16:40 Predseda parlamentu oznámil, že nasleduje hygienická pauza do 16:50.

16:38 Všetky Galkove návrhy prešli hlasovaním.

15:36 V pléne budú hlasovať ešte o vyše 100 pozmeňujúcich bodoch z návrhu poslanca Galka.

15:28 Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona i to, že by sa zúčastnil nejakých tajných stretnutí. Uviedol to počas Hodiny otázok v pléne. "Nie som ticho, nezúčastňujem sa však marketingových aktivít," vyhlásil Žilinka.

15:25 Parlament stále hlasuje o pozmeňujúcich návrhoch poslanca Galka. Momentálne sú na bode 244.

15:00 Skončila hodina otázok a nasleduje krátka prestávka.

14:50 Generálny prokurátor Žilinka v parlamente vystúpil a povedal, že návrh zníženia premlčacej doby pre trestných činoch "je legitímne právo navrhovateľa“.

14:30 V pléne vystupuje minister školstva Boris Susko.

14:23 Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v pléne zastupuje ministra školstva Tomáša Druckera.

14:15 Koalícia sa zatiaľ pýta premiéra otázky len o lídrovi PS Michalovi Šimečkovi.

14:12 Poslanec Ľuboš Blaha upozornil poslancov Progresívneho Slovenska, že “nie sú na detskom tábore, tak nech sa nechichúňajú ako malé deti“. Stalo sa tak pri rečnení premiéra Fica.

14:10 Na hodinu otázok do parlamentu prišiel aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

14:00 Začala hodina otázok. V národnej rade vystupuje Robert Fico.

13:50 Peter Pellegrini prerušil hlasovanie a udelil desaťminútovú prestávku, aby sa pripravili na hodinu otázok, ktorá bude od 14:00 do 15:00. Potom bude pokračovať hlasovanie.

13:38 Poslanci stále hlasujú o návrhoch Ľubomíra Galka.

13:00 Nasleduje dvadsaťminútová hygienická pauza.

12:55 Deň D v tieni chaosu. Koalícia zrejme spečatí osud špeciálnej prokuratúry, ale aj veľkých káuz so zvučnými menami. Parlament hlasuje o vládnom trestnom balíčku, ktorý sa menil ešte na poslednú chvíľu a nie raz.

12:50 Galkovi prešiel jeden z jeho návrhov. Smer, Hlas aj SNS hlasovali za, opozícia sa zdržala, alebo nehlasovala.

12:48 Poslanci sú hladní. Hlasujú o Galkových pozmeňujúcich návrhoch bez prestávky, mnohí si medzi sebou posúvajú tyčinky a cukríky.

12:45 Pozrite si, ako to vyzeralo v parlamente vo štvrtok dopoludnia.

12:05 Hlasovanie sa začalo už pred hodinou, no vyzerá to tak, že bude trvať hodiny. Poslanci idú bez prestávky, no o 14:00 bude tradičná hodina otázok. Nasleduje ešte tretie čítanie novely zákona. Je možné, že finálne hlasovanie bude až večer alebo až v piatok 9. februára. Viac informácií má Diana Štrusová.

11:52 Protestujúci ľudia pred parlamentom.

11:48 Pozmeňujúci návrh o tom, že obvinení poslanci by mali podľa ústavného zákona nahlásiť konflikt záujmov pred hlasovaním o trestnom zákone, ktorý im samotným zníži tresty, neprešiel.

11:38 Pred parlamentom je skupina asi 20 protestujúcich, ktorí prišli vyjadriť nesúhlas s novelou. Skandujú protivládne heslá, priniesli si transparenty. Nachádzajú sa pod schodmi a k NR SR sa ani nechcú priblížiť, chcú len vyjadriť svoj názor.

11:37 Hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch Ľubomíra Galka je zatiaľ neúspešné a parlament ich zamieta.

11:28 Poslanci neschválili návrh opozície na stiahnutie novely alebo na jej prepracovanie. Koalícia má v národnej rade väčšinu 78 zákonodarcov.

11:23 Parlament momentálne hlasuje o pozmeňujúcich návrhoch Igora Matoviča. Zatiaľ žiadny z nich neschválili. Približne 40 poslancov sa zdržuje hlasovania.

11:04 Hlasovanie sa ešte stále nezačalo. Poslanci zasadli na grémiu. Opozícia chcela hlasovanie presunúť. Poslednú hodinu v parlamente zhrnula redaktorka Diana Štrusová.

Hlasovanie o procedurálnych návrhoch

11:02 Pri hlasovaní o procedurálnych návrhov, kde žiadali opoziční poslanci čítanie všetkých pozmeňujúcich návrhov sa neschválil zatiaľ ani jeden návrh.

10:52 Prichádza k hlasovaniu o čítaní pozmeňujúcich návrhov opozície. Čítanie pozmeňujúceho návrhu Remišovej a Pročka neschválili.

10:50 Viacero poslancov z hnutia SLOVENSKO prichádza s vlastnými pozmeňujúcimi návrhmi a žiada ich prečítanie.

10:45 Dubéci navrhuje presunúť hlasovanie na 17:00. Takisto upozorňuje na to, že pre viacero poslancov dochádza ku konfliktu záujmov a žiada o ich vylúčenie z hlasovania.

10:44 Veronika Remišová z hnutia SLOVENSKO priniesla vlastné pozmeňujúce návrhy a chce, aby sa rozdali poslancom.

Jozef Pročko, Ľubormír Galko a Július Jakab z hnutia tiež prišli s pozmeňujúcimi návrhmi.

Premlčacia doba za znásilnenie sa môže skrátiť

10:38 Martina Holečková z KDH tiež povedala, že návrh nepodporia a žiada, aby ich nespájali s touto novelou, keďže nemá nič spoločné s Karasovým návrhom.

10:34 - Martin Dubéci z PS uviedol, že toto rozhodnutie nepodporia. Žiadali o posunutie hlasovania, ale "pán predseda nás odignoroval".

Mária Kolíková z SaS za celý klub povedala, že toto je zlé rozhodnutie. Spomenula, že premlčacia doba za znásilnenie sa skracuje z 20 rokov na 10 rokov.

Anketa

Mal by parlament schváliť novelu Trestného zákona?

Nie
- %
Áno
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 315

10:17 Peter Pellegrinni vyhlásil pätnásťminútovú prestávku, aby sa opozičné kluby mohli poradiť.

10:15 Predseda NR SR ohlásil poslanecké grémium.

10:14 Branislav Gröhling vystúpil v parlamente. Žiadal o poslanecké grémium.

10:04 Parlament o chvíľu prijme finálne rozhodnutie o osude novely Trestného zákona. Novela znižuje tresty za korupciu a ruší špeciálnu prokuratúru. Čo presne sa v parlamente deje? Viac povedala redaktorka Diana Štrusová.

10:00 Národná rada sa začína zapĺňať poslancami. Čoskoro budú hlasovať o novele Trestného zákona.

9:52 Pozrite si, ako to vyzeralo v parlamentu v stredu:

9:43 Došlo k zmene. O 10:00 bude parlament pokračovať. Potom bude nasledovať hlasovanie.

9:38 Parlament má teraz prestávku 10 minút.

9:37 Dvaja noví poslanci zložili sľuby - Richard Dubovický z PS a Richard Glück za stranu Smer.

9:35 Živý prenos z NR SR si môžete pozrieť tu.

9:34 Teraz zložia sľuby noví poslanci, po nich bude hneď hlasovanie k Trestnému zákonu - odhlasovali, že budú hlasovať aj po 12:00.

O 14:00 bude pravidelná hodina otázok. Po nej sa pokračuje hlasovaním, ak sa dovtedy neodhlasuje všetko.

9:20 Vystupuje minister spravodlivosti Boris Susko so záverečným slovom a malo by sa hlasovať o desiatkach pozmeňovacích návrhov.

9:10 Parlament začína - v rozprave vystúpil Pavol Gašpar. Prečítal pozmeňovací návrh, začal tým, že včera nebol kompletný pre chybu tlačiarne, čo opozíciu rozosmialo. Po ňom už nemal kto diskutovať, lebo opozícii vypršal čas včera.

Diskusia k Trestnému zákonu v druhom čítaní sa začala 31. januára. Vystúpili desiatky opozičných poslancov, predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Do diskusie sa viackrát zapojil minister spravodlivosti a niekoľkí koaliční poslanci.

V závere diskusie ešte predložil koaličný poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) ďalší pozmeňujúci návrh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok