FOTO/VIDEO: Na protest pred parlament prišli davy, organizátori odhadujú takmer 20-tisíc ľudí. Hanba a odstúpte, skandovali nespokojní Slováci

ta3/Martin Belej/Diana Štrusová/Veronika Pancuráková
7.2.2024 16:06 , Aktualizované: 7.2.2024 21:02

Opozičné protesty pokračovali aj vo februári. Organizátormi stretnutia boli strany PS, KDH a SaS. Ľudia demonštrovali pred Národnou radou SR. Stretli sa tam v stredu 7. februára o 17:00, teda v čase, keď mali poslanci pôvodne hlasovať o novele Trestného zákona.

Davy pred parlamentom

Dav skandoval heslá ako "odstúpiť", "poďte von" alebo "hanba". Pokrikom sa snažili zavolať predstaviteľov koalície, aby prišli priamo pred ľudí. Na pódiu vystúpili viacerí politickí činitelia, medzi ktorými boli aj Mária Kolíkoveá (SaS), Martina Holečkoveová (KDH) a Michal Šimečka (PS).

Organizátori odhadujú, že na proteste sa zúčastnilo približne 18-tisíc ľudí. Námestie pred Národnou radou bolo plné, taktiež aj ulica Palisády.

Protestujúci dav bol izolovaný pod schodami Národnej rady SR. K budove sa nemohli dostať cez zátarasy a policajtov, ktorí majli na mieste tiež dron, ktorým monitorovali situáciu.

Demonštrácia neovplyvnila chod parlamentu. Do rokovacej sály hluk protestujúcich neprenikáol.

Pozrite si fotogalériu redaktorky ta3 Veroniky Pancurákovej, ktorá protest monitorujovala na mieste:

Vystupujúci politici

"Tvrdia, že špeciálna prokuratúra sa spreneverila. Ale to, že Dušan Kováčik sa spreneveril tejto inštitúcii a je odsúdený, ich netrápi," povedala na pódiu Mária Kolíková (SaS).

"My vieme prečo ich trápi špeciálna prokuratúra. Lebo vedela postaviť politické špičky pred súd. Preto prišiel Fico, Pellegrini a Danko so smrtiacim koktejlom pre spravodlivosť," dodala.

Lucia Plaváková (PS) spomenula incidenty, ktoré politici, ktorí sú opäť pri moci v minulosti neriešili. "Kde bol Robert Kaliňák po nezákonnej policajnej razii v Moldave, pri ktorej 65 policajtov napadlo približne 30 ľudí z rómskej menšiny? On vtedy vládol a bol ministrom," uvažovala Plaváková.

Mena ministra obrany sa dotkla aj Martina Holečková z KDH. "Pán Kaliňák tvrdil, že nikto nebude protestovať. Ale sú vás tisíce," povedala vo svojom prehovore.

Michal Šimečka (PS) na proteste pred parlamentom upozornil na trestnú novelu a podľa neho falošné argumenty koalície.

“Najprv argumentovali zosúladením trestného práva s EÚ, potom zas jeho humanizáciou. Oba tieto argumenty sa im úplne rozsypali, ich falošnosť vyvrátila Európska komisia, Európsky parlament aj prokuratúra, odborná obec na Slovensku a neveria im to dokonca ani ich vlastní voliči. V skutočnosti si iba úplne na hulváta zabezpečujú beztrestnosť pre seba a svojich ľudí,” povedal Šimečka.

Pozrite si živý vstup Diany Štrusovej z parlamentného rokovania o novele Trestného zákona:

Opozičný nesúhlas

Opozičné strany vyjadrujú nesúhlas s prijatím novely Trestného zákona. "Je možné, že už v stredu o 17:00 sa bude hlasovať o promafiánskom balíčku. Je dôležité, aby sa vám poslanci, ktorí o ňom budú hlasovať, pozreli do oči," povedala Mária Kolíková vo videu, ktoré v stredu dopoludnia pridala strana SaS na sociálnej sieti.

Nakoniec sa však o novele bude hlasovať pravdepodobne vo štvrtok o 11.00 h, keďže koalícia bude návrh meniť na poslednú chvíľu. Očakáva sa, že pred parlamentom sa zhromaždia davy.

Predseda PS Michal Šimečka prirovnáva aktuálnu vlnu protestov k tým z rokov "1989 proti komunistom a 1998 proti Mečiarovi". Vyzval občanov, aby prišli "slušne, no dôrazne odkázať", že Slovensko je proti prijatiu kontroverznej novely.

Pozrite si záber demonštrujúcich ľudí pred parlamentom:

Pozrite si aj fotogalériu zo začiatku protestu:

K vyhláseniam sa pridalo KDH. "Slovensko sa nemôže stať rajom pre kriminálnikov," uviedlo hnutie v súvislosti s avizovanou témou protestu na sociálnej sieti.

V prípade prijatia novely opozícia hovorí o organizovaní ďalšej vlny protestov.

Pozrite si unikátny dronový záber z vtáčej perspektívy, ktorý cez aplikáciu mReportér poslal náš divák a čitateľ Šimon Slávik. Nakrútil protivládny protest, ktorý sa 1. februára konal na Námestí SNP v Bratislave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok