Mierový plán Zelenského považuje za nerealistický, no podporil ho. Fico pri Užhorode rokoval so Šmyhalom a pozval ho k nám

ta3/Soňa Búranová/Jozef Slivenský/ČTK/TASR
24.1.2024 07:12 , Aktualizované: 24.1.2024 19:22

V kúpeľoch pri ukrajinskom Užhorode sa v stredu dopoludnia konalo očakávané stretnutie premiéra Roberta Fica s predsedom ukrajinskej vlády Denisom Šmyhalom. Rokovali za zatvorenými dverami. Na mieste bol aj štáb ta3.

Fico zobral aj ministrov

Šmyhal na sociálnej sieti ráno informoval, že Fico je už na Ukrajine a zverejnil aj video. "Zameriame sa na konštruktívny a praktický dialóg," odkázal. Dodal, že na programe sú bilaterálne vzťahy oboch krajín a podpora európskych iniciatív.

Spolu s Ficom zavítali na Ukrajinu aj minister zahraničia Juraj Blanár a vicepremiér Peter Kmec. Po skončení rokovania sa neočakáva oficiálna tlačová konferencia.

Pozvánka na Slovensko

Fico Ukrajincom odovzdal humanitárnu pomoc a ukrajinského premiéra pozval na návštevu Slovenska. Bude to opäť v blízkosti spoločných hraníc. Premiéri aj viacerí ministri majú prebrať pokrok v záležitostiach, na ktorých sa dohodli, a tiež sporné témy.

"Máme medzi sebou menšie nezhody, ale taký je politický život, nič to nemení na tom, že vám chceme pomôcť," zdôraznil Fico.

"Napriek niektorým názorovým rozdielom máme v úmysle so slovenskou vládou rozvinúť politiku „nového pragmatizmu“, ktorá bude prínosom pre oba štáty," napísal na sociálnej sieti Šmyhal.

"Som si istý, že dnešné stretnutie s premiérom Robertom Ficom otvorí novú stránku v našich vzťahoch," dodal.

Fico Užhorod taš/Jozef Slivenský Miesto rokovania Fica a Šmyhala

Podpora vstupu do EÚ

Šmyhal získal od svojho slovenského kolegu prísľub, že Slovensko podporí integráciu Ukrajiny do Európskej únie a pomoc Kyjevu vo výške 50 miliárd eur z únijného rozpočtu.

"Premiér Fico ma uistil, že plne podporuje snahy Ukrajiny ohľadom eurointegrácie," uviedol predseda vlády krajiny, ktorá sa už skoro dva roky bráni ruskej ozbrojenej agresii. Napísal tiež, že šéf slovenského kabinetu potvrdil, že Slovensko nebude brániť súkromným slovenským firmám, aby na Ukrajinu dodávali armádnu techniku a ďalšie vybavenie.

Spoločné vyhlásenie, ktoré v stredu podpísali premiéri, potom podľa Šmyhala okrem iného potvrdzuje dôležitosť slovenskej pomoci pri odmínovaní ukrajinského územia.

Anketa

Ako hodnotíte Ficovu návštevu Ukrajiny?

Veľmi pozitívne
- %
Veľmi negatívne
- %
Skôr pozitívne
- %
Skôr negatívne
- %
Neviem
- %
Celkovo hlasov: 539

Chcel ísť len na hranice

Fico na rozdiel od iných štátnikov oznámil, že nezavíta do Kyjeva, za čo ho mnohí kritizovali. Významní politici tam celkom bežne cestujú na podobné rokovania, pretože je v tom istá symbolika.

Predseda vlády sa so Šmyhalom pôvodne chcel stretnúť len na hraničnom priechode. Ukrajinská strana navrhla, aby to bolo aspoň o pár kilometrov ďalej v Užhorode.

O Kyjeve v utorok na tlačovej konferencii Fico hovoril ako o bezpečnom meste, v ktorom nie je vojna. Bolo to len pár hodín po tom, ako rakety zasiahli toto hlavné mesto aj Charkov. Letecký poplach bol vyhlásený na celom území Ukrajiny. K hraniciam dokonca vzlietli poľské stíhačky a stíhačky NATO.

Pozrite si živé vstupy redaktora Jozefa Slivenského z Užhorodu pred začiatkom rokovania Fica so Šmyhalom a po rokovaní.

Pozrite si odchod Fica z Užhorodu.

Fico sa vyjadril jasne

Mnohí predpokladali, že toto rokovanie bude sprevádzať napätie. Slovenský premiér sa totiž netají tým, že nechce Ukrajine pomáhať vojensky a neželá si ani členstvo tohto štátu v Severoatlantickej aliancii.

Fico sa v utorok vyjadril, že prichádza s priateľskými umyslami, ale zároveň suverénnym názorom na vojnu na Ukrajine. Slovenský premiér neverí vo vojenské riešenie konfliktu.

Ficovo vyjadrenie

Fico na utorkovom stretnutí so Šmyhalom podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán. Rozdielny názor mali podľa neho aj na vplyv Spojených štátov na vnútornú politiku Ukrajiny a prípadný vstup Ukrajiny do NATO.

Fico však vo videu zverejnenom na Facebooku zároveň ocenil, že so Šmyhaľom mali napriek rozdielnym názorom na viaceré témy priateľský a konštruktívny rozhovor.

"Mimoriadne si želáme, aby sa vojna čo najrýchlejšie skončila a aby Ukrajina bola samostatná, nezávislá, prosperujúca a demokratická. Aj preto bez akéhokoľvek zaváhania som v Európskej rade podporil európsku perspektívu Ukrajiny," vyhlásil Fico.      

Ponúkol skúsenosti SR z prístupového procesu do EÚ v roku 2004. Podľa neho sa slovenskí vyjednávači dopustili v prístupových rokovaniach "hrubých chýb". Keby k nim nedošlo, postavenie SR v EÚ mohli byť dnes podstatne silnejšie, prízvukoval.

Podporil mierový plán

Hovorí, že ukrajinskému premiérovi zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu. "Ako Slovanovi mu mimoriadne vadí, že dochádza k vzájomnému zabíjaniu sa Slovanov možno v nejakých menej geopolitických záujmoch" vyhlásil.

Dodal, že jeho vláda podporí akýkoľvek mierový plán, aj preto bez zaváhania podporil mierový plán lídra Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Je však presvedčený, že nie je realistický.

Podľa neho však uskutočniteľnosť jednotlivých mierových plánov onedlho vyhodnotia predstavitelia významných štátov na svetovom summite vo Švajčiarsku.

K otázke vstupu Ukrajiny do NATO Fico deklaroval, že by ho Slovensko ako člen Aliancie muselo schváliť, čo on ako predseda vlády bude blokovať.

"Povedal som, že Ukrajina by mala byť nezávislá, prosperujúca, slobodná," uviedol šéf slovenskej vlády. Dodal, že si želá práve takúto Ukrajinu, ktorá by nevyvolávala dôvody na rozšírenie konfliktu do svetových rozmerov.

Otvorili viaceré témy

Rokovali aj o blokovaní dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny na Slovensko. Ficova vláda prijala zoznam viac než tucta produktov, ktoré je zakázané dovážať na Slovensko, pretože to ohrozuje jeho národné záujmy. Dohodli sa, že zákaz ostane v platnosti, ale Slovensko si preštuduje návrhy ukrajinskej strany.

Slovenský premiér na stretnutí v Užhorode otvoril aj tému boja proti korupcii. Privítal, že Ukrajina prijala za týmto účelom viacero dôležitých rozhodnutí a vytvorila na to inštitúcie. Pripomenul, že boj proti korupcii si ako jednu zo svojich priorít na tento rok stanovil aj prezident Zelenskyj.

Fico zopakoval, že SR nebude posielať na Ukrajinu zbrane, ale chce sa sústrediť na civilnú a humanitárnu pomoc. "Ani dnes sme nešli na Ukrajinu s prázdnymi rukami. V podstate sme oznámili ukrajinskej vláde, že jej odovzdávame humanitárnu civilnú pomoc v hodnote asi 200-220 tisíc eur. Fyzicky to predstavuje asi 20 ton humanitárneho materiálu," spresnil.

Slovensko dodá Ukrajine aj osem používaných sanitiek. Ministerstvo zahraničných vecí zas preplatilo kúpu odmínovacích zariadení Božena. "Keďže my sme len za civilnú a humanitárnu pomoc, viem si predstaviť, že by sme v tomto programe pokračovali," povedal Fico v súvislosti s odmínovaním.

Anketa

Čo si myslíte, že bolo hlavným cieľom Ficovej návštevy Ukrajiny?

Získať politické body doma
- %
Posilniť vzťahy medzi Slovenskom a Ukrajinou
- %
Iné
- %
Vyjadriť podporu Ukrajine
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Celkovo hlasov: 106

So Šmyhalom sa dohodol, že vlády oboch krajín sa sústredia na tri projekty spolupráce. Tým prvým je železničné prepojenie medzi Kyjevom a Košicami. Sú preň dve alternatívy, na jednej sa dohodli. V rámci nej budú môcť využívať ľudia z Ukrajiny medzinárodné letisko v Košiciach. Ďalším projektom je elektrické prepojenie medzi Mukačevom a Veľkými Kapušanmi a tretím je modernizácia hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Z rokovaní vyplynulo, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu bude pravdepodobne pokračovať, čo Fico označil za "vynikajúcu správu", pretože z toho budú profitovať slovenské podniky aj krajiny ďalej na západ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok